Makaron z boczkiem i cukinią

Ocena:

4.42 (178)

  • 25 min.
  • dla 3 osób
Pyszny makaron

Składniki:

  • 150 g boczku wędzonego parzonego
  • 200 g cukinii
  • 300 g makaronu
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 jajko
  • 75 g sera mozzarella
  • Czosnek granulowany
  • Bazylia suszona
  • Pieprz biały
  • Sól

Makaron z boczkiem i cukinią - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Boczek drobno pokroić w kostkę. Przesmażyć na suchej patelni aż się wytopi i lekko zrumieni.
  • Makaron ugotować na półtwardo wg przepisu na opakowaniu. Cukinię wyszorować, odciąć końce i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  • Wrzucić do boczku. Smażyć co chwilę mieszając 2 minuty. Dodać czosnku, bazylii, pieprzu i soli do smaku.
  • Odcedzony makaron dorzucić do cukinii z boczkiem. Wymieszać. W kubku zmieszać śmietankę z jajkiem, ser zetrzeć na tarce. Zawartość kubka wlać do makaronu, dodać ser, zamieszać, trzymać na ogniu tylko chwilę aż sos zgęstnieje.

Porady

Zobacz też: makaron z pomidorami i fasolą

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne