Makaron w bazyliowo - pietruszkowym pesto

Sos jest wspaniały, mocno aromatyczny, idealnie komponujący się z makaronem :)

pestodania z makaronem

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
250.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 182 głosów)

Składniki:

  • Pesto:
  • 1 i 1/2 szklanki świeżej bazylii
  • 1/2 szklanki świeżej pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 szklanki oliwy extra vergine
  • 1/4 szklanki parmezanu
  • Dodatkowo:
  • 20 -25 dag makaronu (dowolny kształt)
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • pomidorki do dekoracji

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Przelać zimną wodą.
  • Wszystkie składniki na pesto zmielić razem, w razie potrzeby dodać odrobinę więcej oliwy.
  • Jogurt (śmietanę) wymieszać z pesto, a następnie dodać do makaronu (nie może być gorący!).
  • Pomidorki pokroić na półplasterki i dodać do makaronu.

Kalorie: 250.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy