Makaron rigatoni z sosem z słodkich pomidorów , bakłażana i mozzarelli

W sam raz na upalne dni!

Dodany przez:

Makaron rigatoni z sosem z słodkich pomidorów , bakłażana i mozzarelli

Makarony

Czas przygotowania:
Kalorie:
300 kcal
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne

Składniki

  • SKŁADNIKI:
  • * bakłażan - 1 szt
  • * oliwa extra virgin - 50 ml
  • * czosnek - 2 ząbki
  • * cebula - 1 szt
  • * pomidory pelati w puszcze - 200 g
  • * ocet balsamiczny - 2 łyżki
  • * bazylia - 1 pęczek
  • * sól - 1 łyżeczka
  • * pieprz - 1 szczypta
  • * cukier - 1 szczypta
  • * śmietana słodka 30% - 50 ml
  • * makaron rurki - ok.400 g
  • * mozzarella - 100 g

Przygotowanie

  1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  2. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  3. Odcedzamy i trzymamy w cieple.
  4. Bakłażana kroimy w kostkę.
  5. Podsmażamy ok. 5 minut na rozgrzane oliwie.
  6. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  7. Przesmażamy ok. 3-4 minuty , po czym dodajemy pomidory i wlewamy ocet balsamiczny.
  8. Dokładnie rozprowadzamy , doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną cukru.
  9. Dodajemy porwaną bazylię i gotujemy na wolnym ogniu ok. 12-15 minut mieszając od czasu do czasu.
  10. Dolewamy słodką śmietanę , mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut na wolnym ogniu.
  11. Mieszamy delikatnie z makaronem.
  12. Doprawiamy do smaku jeszcze odrobiną soli i pieprzu.
  13. Dodajemy pokrojoną mozzarellę , która pod wpływem ciepła roztopi się.
  14. Podajemy odrazu!
warzywa makaron obiad wegetariańska sos pomidory bakłażan
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze