Makaron rigatoni z sosem z słodkich pomidorów , bakłażana i mozzarelli

W sam raz na upalne dni!

Sosydania z makaronem

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
300.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.56 z 160 głosów)

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
  • * bakłażan - 1 szt
  • * oliwa extra virgin - 50 ml
  • * czosnek - 2 ząbki
  • * cebula - 1 szt
  • * pomidory pelati w puszcze - 200 g
  • * ocet balsamiczny - 2 łyżki
  • * bazylia - 1 pęczek
  • * sól - 1 łyżeczka
  • * pieprz - 1 szczypta
  • * cukier - 1 szczypta
  • * śmietana słodka 30% - 50 ml
  • * makaron rurki - ok.400 g
  • * mozzarella - 100 g

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  • Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  • Odcedzamy i trzymamy w cieple.
  • Bakłażana kroimy w kostkę.
  • Podsmażamy ok. 5 minut na rozgrzane oliwie.
  • Dodajemy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Przesmażamy ok. 3-4 minuty , po czym dodajemy pomidory i wlewamy ocet balsamiczny.
  • Dokładnie rozprowadzamy , doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną cukru.
  • Dodajemy porwaną bazylię i gotujemy na wolnym ogniu ok. 12-15 minut mieszając od czasu do czasu.
  • Dolewamy słodką śmietanę , mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut na wolnym ogniu.
  • Mieszamy delikatnie z makaronem.
  • Doprawiamy do smaku jeszcze odrobiną soli i pieprzu.
  • Dodajemy pokrojoną mozzarellę , która pod wpływem ciepła roztopi się.
  • Podajemy odrazu!

Kalorie: 300.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy