Makaron prawie po amerykańsku

Ocena:

4.52 (150)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
Pyszny makaron z serem

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki musztardy
  • Sól i biały pieprz
  • 250 g sera żółtego
  • 300g makaronu
  • 4 łyżki bułki tartej

Makaron prawie po amerykańsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i przesmażyć, wlać mleko, rozmieszać i zagotować.
  • Beszamel doprawić musztardą, solą i pieprzem do smaku (pamiętając, że ser jest słony).
  • Makaron ugotować na pół-twardo. Umieścić w naczyniu żaroodpornym, ser zetrzeć na tarce.
  • Sosem zalać makaron, dodać połowę sera, wymieszać. Wyłożyć resztą sera. Posypać bułką tartą.
  • Piec ok. 30 minut w 200st aż ser się zrumieni. Podawać z lekką surówką, np. z pomidorów.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne