Makaron po bolońsku

Ocena:

4.48 (182)

  • 40 min.
  • dla 3 osób
Makaron, pieczarki,mięso mielone, sos pomidorowy....spaghetti, zapiekanka ale bez pieczenia :)

Składniki:

  • 250 gram makaronu
  • 300 g pieczarek
  • duża cebula
  • 200 gram mięsa mielonego
  • puszka pomidorów bez skórki/3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól,pieprz do smaku
  • ostra papryka,bazylia
  • żółty ser(użyłam goudy)
  • natka pietruszki
  • oliwa

Makaron po bolońsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Najpierw obieramy cebulę i drobno siekamy. Oczyszczamy grzyby i siekamy w plasterki. Na patelni na 2 łyżkach oliwy podsmażamy mielone mięso,dodajemy pieczarki i cebulę. Do patelni- woka(ale może byc też garnek) wlewamy 750 ml zimnej wody i wsypujemy makaron. Przykrywamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dodajemy podsmażone produkty. Wlewamy zmiksowane pomidory/koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą,pieprzem,ostrą papryką i bazylią. Przykrywamy i dusimy aż makaron zmięknie.
  • Przed podaniem mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Na talerzu posypujemy startym żółtym serem. Smacznego :)

Porady

Zobacz też: boloński garnek

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne