Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta

Znacie makaron orzo? To rodzaj makaronu, który wygląda jak ziarenka ryżu. Makaron orzo jest świetny do przygotowania sałatek i dań obiadowych. Oto prosty przepis.

Sałatkidania z makaronem

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 200 głosów)

Składniki:

  • 250 g makaronu orzo ( w kształcie przypomniającym ryż)
  • 200 g mrożonego szpinaku (liście)
  • 150 g sera feta
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • starta skórka z 1/4 pomarańczy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Makaron orzo gotujemy al dente 5 minut. Odcedzamy. Płuczemy w zimnej wodzie.
  • Na patelnię z 2 łyżkami oliwy z oliwek
  • wrzucamy szpinak i dusimy przez 10 - 12 minut. Pod koniec dodajemy cienko pokrojone plasterki czosnku oraz sól i pieprz do smaku.
  • Do tak przygotowanego szpinaku wrzucamy makaron orzo - wcześniej ugotowany. Mieszamy delikatnie
  • w razie potrzeby dodajemy sól i pieprz. Danie podajemy zaraz po przygotowaniu
  • z pokruszoną fetą i startą skórką pomarańczy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy