Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta

Znacie makaron orzo? To rodzaj makaronu, który wygląda jak ziarenka ryżu. Makaron orzo jest świetny do przygotowania sałatek i dań obiadowych. Oto prosty przepis.

Dodany przez:

Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 250 g makaronu orzo ( w kształcie przypomniającym ryż)
  • 200 g mrożonego szpinaku (liście)
  • 150 g sera feta
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • starta skórka z 1/4 pomarańczy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Makaron orzo gotujemy al dente 5 minut. Odcedzamy. Płuczemy w zimnej wodzie.
  2. Na patelnię z 2 łyżkami oliwy z oliwek, wrzucamy szpinak i dusimy przez 10 - 12 minut. Pod koniec dodajemy cienko pokrojone plasterki czosnku oraz sól i pieprz do smaku.
  3. Do tak przygotowanego szpinaku wrzucamy makaron orzo - wcześniej ugotowany. Mieszamy delikatnie, w razie potrzeby dodajemy sól i pieprz. Danie podajemy zaraz po przygotowaniu, z pokruszoną fetą i startą skórką pomarańczy.
warzywa makaron obiad sałatka kolacja szpinak feta oliwa orzo
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze