Makaron orientalny z cukinią, kurczakiem i pieczarkami

Makaron orientalny z cukinią, kurczakiem i pieczarkami to pomysł na użycie wcześniej przygotowanego bigosu z cukinii. Dodatek kurczaka i pieczarek sprawia, że posiłek jest sycący i różnorodny.

dania z makaronem

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 194 głosów)

Składniki:

  • Kilka pokrojonych pieczarek
  • 1 pierś kurczaka
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • Sos sojowy
  • Pieprz
  • Mieszanka przypraw "pięć smaków"
  • Bigos z cukinii (link do przepisu poniżej)
  • Opcjonalnie: 1 jajko
  • Do podania: dymka, prażona cebulka
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • W głębokiej patelni rozgrzewamy trochę oleju, wrzucamy czosnek, szklimy. Wkładamy pokrojoną w paski pierś kurczaka, smażymy aż się zarumieni. Dodajemy pieczarki, dusimy aż odparuje z nich woda. Dokładamy kilka łyżek bigosu z cukinii, chwilę dusimy, przyprawiamy do smaku sosem sojowym, pieprzem i mieszanką pięć smaków.
  • Ustawiamy płomień na maksimum, wkładamy przygotowany według przepisu producenta dowolny makaron orientalny, smażymy kilka minut, mieszając. Na koniec można wbić jajko i dokładnie wymieszać. Podajemy posypany obficie dymką i prażoną cebulą.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2018.

Porady

Zobacz: bigos z cukinii

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy