Makaron na zimno z łososiem, oliwkami i sosem pietruszkowym

Makaron razowy w wersji sałatkowej - z łososiem wędzonym , oliwkami i sosem pietruszkowym

dodany przez: jambalaya jambalaya

Sałatki Sosy pesto dania z makaronem Przekąski

Czas przygotowania:
35min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 176 głosów)


Składniki:

  • 200 g op. makaronu razowego kokardki małe
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 1 pęczek natki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • pieprz świeżo mielony
  • 3 czubate łyżki parmezanu
  • 10 oliwek zielonych
  • 10 oliwek czarnych
  • 100 g łosia wędzonego
  • garść orzeszków piniowych
  • cytrynka do ozdoby

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Makaron na zimno z łososiem, oliwkami i sosem pietruszkowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy wg czasu
  • podanego na opakowaniu, odcedzić na sicie, przelać wodą,a potem przełożyć do miski.. Czosnek pokroić i zmiksować z posiekaną pietruszka
  • i sokiem z cytryny, stopniowo dolewając oliwę. Doprawić solą i pieprzem. Makaron wymieszać z sosem
  • pietruszkowym, 2 łyżkami parmezanu i oliwkami. Rozdzielić na talerze, dodać pokrojone kawałki łososia, posypać jeszcze resztą parmezanem (oczywiście można więcej), orzeszkami, udekorować cytrynką. Łososia równie dobrze można wymieszać z wszystkimi składnikami od razu.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy