Makaron cannelloni zapiekany

Bardzo smaczny makaron,o wyrazistym smaku. Polecam:

dania z makaronemcannelloni

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 145 głosów)

Składniki:

  • 30 dkg makaronu cannelloni(rurki)
  • Farsz:
  • 1/2 kg mięsa mielonego (dałam mieloną łopatkę)
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • Sos:
  • 0,75 soku pomidorowego(ja dałam własnej roboty przecier pomidorowy)
  • sól
  • pieprz
  • duży ząbek czosnku
  • oregano
  • bazylia
  • Dodatkowo:
  • 20 dkg żółtego sera

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięso mielone obsmażyć na oliwie,dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę.Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce na dużych oczkach,dodać do mięsa ,smażyć około10 min aż wyparuje woda,posolić posypać pieprzem,dodać przeciśnięty czosnek oregano,dusić jeszcze 5 min.
  • Makaron obgotować około 7 min,zalać zimną wodą i odcedzić.
  • Nadziewać farszem,układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z oliwek,ułożyć ścisło.
  • Sok wlać do rondla dodać przyprawy,wrzucić pozostały farsz (jeżeli nam został)zagotować.
  • Zalać sosem pomidorowym,posypać startym żóltym serem.
  • Zapiekać w 200°C około 25-30 min
  • Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy