Makaron alfredo

makaronowa klasyka

dodany przez: anonymous

dania z makaronem

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.57 z 164 głosów)

Składniki:

  • 500 g makaronu wstążek
  • 90 g masła
  • Parmezan starty na tarce
  • 1.5 kubka śmietany
  • 3 łyżki posiekanej pietruszki

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Posiłek:

Makaron alfredo - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ugotować makaron al. Dente. Odcedzić i włożyć z powrotem do garnka
  • W między czasie roztopić masło na małym ogniu na patelni. Dodać parmezan i śmietanę i zagotować stale mieszając. Zmniejszyć płomień i gotować mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać posiekaną zieloną pietruszkę, sól i pieprz i wymieszać.
  • Wylać sos na makaron i dokładnie wymieszać, żeby sos pokrył makaron. Można przybrać suszonymi pomidorami, ziołami
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: