Majonez

Nigdy nie kupuję majonezu w sklepie ze względu na szkodliwe dla zdrowia środki konserwujące .

SałatkiNapojeSosyPrzekąski

Czas przygotowania:
3 min.
Kalorie:
800.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.47 z 174 głosów)

Składniki:

  • 0,25l oleju(na 1 żółtko)
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • pieprz w/g uznania

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Żółtko,musztardę cukier,sól i pieprz dokładnie wymieszać robotem i powoli dolewać olej. Gdy masa zacznie gęstnieć można olej dolewać w większych dawkach.
  • Majonez ma barwę żółtą.  Aby go wybielić można dolać: troszkę bulionu lub octu(będzie lekko kwaśny), zaprawy po ogórkach kons. albo pozostałe białko(będzie rzadszy).
  • Majonez nigdy się nie zważy, gdy będziemy początkowo wlewać powoli olej.

Kalorie: 800.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy