Maandazi - zanzibarskie pączki

Przygotowanie: 20 minut Oczekiwanie: ok. 5 godzin Smażenie: 15 minut Porcja: 510 kcal Składniki na 6 porcji

Dodany przez:

Maandazi - zanzibarskie pączki

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Kalorie:
510 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki (30 dag) mąki pełnoziarnistej
  • 5 łyżek cukru
  • 150 ml mleka kokosowego
  • łyżka grubo mielonego kardamonu
  • łyżka drożdży
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. ■ Składniki (z wyjątkiem oleju) wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na 4–5 godzin w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
  2. ■ Ponownie zagnieść i rozwałkować na placek grubości około 1 cm. Z ciasta wyciąć trójkąty (bok ok. 3 cm) i odstawić na 15 mindo wyrośnięcia. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoto.
deser Pączki mleko kokosowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy