ŁOSOSIOWE RULONIKI

Super zakąska w sam raz na imprezy.

PrzystawkiPrzekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
290 kcal
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.56 z 162 głosów)

Składniki:

  • 125g łososia kanapkowego
  • 120g mrożonego szpinaku
  • 2 jajka
  • Gałka muszkatołowa
  • ½ pęczka koperku
  • 100g serka śmietankowego "philadelphia“
  • Sok z cytryny
  • Sól, pieprz

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C.
  • Białka oddzielić od żółtek. Żółtka przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać rozmrożony szpinak. Zmiksować.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę, po czym dodać do masy szpinakowo – żółtkowej. Delikatnie wymieszać.
  • Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć dość cienkie placki masy szpinakowj. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 12 minut.
  • Gotowe placki delikatnie przełożyć na talerz i ochłodzić.
  • Serek śmietankowy wymieszać wraz z posiekanym koperkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Placki szpinakowe posmarować serkiem, po czym ułożyć plastry łososia. Placki delikatnie zwinąć w rulony. Na koniec rulony pokroić w plasterki.

Kalorie: 290

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy