Losos zapiekany z warzywami

Nie mialam w domu ani grama ziemniakow, a taki losos swietnie pasowalby do kremowego puree...

dodany przez: kasia1977

ryba

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 161 głosów)


Składniki:

  • 3 kawalki lososia, po okolo 200g kazdy- kupilam ze skora, bo sa duzo tansze
  • 1 por- w plastrach
  • 1 marchewka - pokrojona w slupki
  • 1 pomidor - w plastrach
  • 2 zolte papryki pokrojone w paski
  • oliwa
  • sol, pieprz
  • 1/2 cytryny- pokrojona na 3 czesci
  • koperek suszony
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Rozgrzewamy piekarnik do 190stC.
  • 2 lyzki oliwy rozgrzewamy na patelni i wrzucamy warzywa, doprawiamy sola i pieprzem i dusimy do miekkosci. Urywamy 3 kwadraty z foli - na tyle duze, by pomiescily warzywa i rybe i daly sie swobodnie zawinac w paczuszke. Na srodku kazdego ukladamy 1/3 warzyw, na nich umyty i osuszony kawalek lososia, posypujemy sola, wyciskamy sok z cytryny i ukladamy ja na rybie, polewany jeszcze odrobina oliwy. Skladamy przeciwlegle brzegi folii i zwijamy na gorze, krotsze boki zaciskamy i zawijamy lekko do gory (w razie czego sos nie wyplynie). Pieczemy okolo 20min, sprawdzamy, rozwijamy folie i wrzucamy jeszcze na kilka minut 'dla koloru'.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy