Łosoś marynowany w miodzie

Ocena:

4.4 (165)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
Pyszny łosoś na elegancki obiad.

Składniki:

  • 4 filety z łososia norweskiego ze skórą
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 45 dag mieszanki warzywnej (mrożonka)
  • 40 dag ziemniaków
  • sól, grubo mielony pieprz

Łosoś marynowany w miodzie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Filety z łososia norweskiego umyć, osuszyć. Czosnek obrać, drobno posiekać.
  • ■ W misce wymieszać trzy łyżki oliwy z miodem, musztardą, czosnkiem, sokiem
  • z cytryny, solą i pieprzem. Filety zalać marynatą, przykryć i odstawić w chłodne miejsce
  • minimum na dwie godziny.
  • ■ Rybę osączyć z marynaty. Usmażyć z obu stron na rozgrzanym maśle wymieszanym
  • z oliwą, dolać resztę marynaty.
  • ■ Warzywa i obrane ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Usmażoną rybę podawać
  • z warzywami, polaną pozostałym sosem miodowym.
  • Skąd ten kolor łososia?
  • Dzikie łososie zjadają krewetki, te z kolei odżywiają się algami i planktonem, które wytwarzają substancję nadającą rybie piękny, „łososiowy” kolor.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne