Łosoś z salsą z mango

Doskonały łosoś z grilla - z dodatkiem słodkiej salsy z mango.

Dodany przez:

Na ciepło

Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 filety z łososia po około 150 g bez skóry
  • sól i pieprz
  • MARYNATA:
  • 1 cm imbiru
  • 2 łyżeczki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sok z połowy cytryny
  • ząbek czosnku
  • SALSA:
  • 1 dojrzale mango
  • papryczka chili
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Przygotuj marynatę. Imbir zetrzyj na tarce, czosnek przeciśnij przez praskę pomieszaj z pozostałymi składnikami marynaty. Filety natrzyj solą i pieprzem a następnie marynatą, dokładnie z każdej strony. Łososia ułóż w naczyniu. Przykryj folią aluminiową i odstaw o lodówki na godzinę, co jakiś czas łososia możesz obrócić.
  2. Zrób salsę. Mango obierz. Usuń pestkę i pokrój w kostkę. Papryczkę posiekaj w drobną kostkę. Dodaj pozostałe składniki salsy i pomieszaj, dopraw solą i pieprzem. Odstaw do lodówki.
  3. Łososia wyjmij z lodówki. Patelnię grillową rozgrzej. Rozłóż folię aluminiową i ułóż łososia. Grilluj po około 4 minuty z każdej strony. Grillowanego łososia podawaj z salsą.
grill mango łosoś
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze