Łosoś z grilla

Ocena:

4.44 (144)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Łosoś z grilla to prawdziwy rarytas dla wszystkich fanów ryb i nie tylko. Idealnie sprawdzi się podczas letnich spotkań w gronie rodziny i przyjaciół. To również świetny pomysł na lekki i szybki obiad. Przepis jest bardzo prosty, a cały jego sekret tkwi w aromatycznych dodatkach. Z przyjemnością dzielimy się z Wami sprawdzoną recepturą na łososia z grilla z ziołowym masełkiem. 

Składniki:

  • łosoś  600 g

  • czosnek  15 g

  • koperek  0.5 pęczka

  • masło  25 g

  • cytryna  1 szt.

  • sól  3 g

  • pieprz  2 g

Łosoś z grilla - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby zmiękło. Koperek opłukujemy, osuszamy i drobno siekamy. Wyciskamy sok z cytryny i ocieramy jej skórkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.

  • Krok 2:

    Łosoś: myjemy go pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy filet w poprzek na porcje.

  • Krok 3:

    Marynowanie: skrapiamy rybę sokiem z cytryny. Oprószamy ją solą i pieprzem. Miękkie masło łączymy z koperkiem, czosnkiem i skórką z cytryny, a następnie rozprowadzamy je równomiernie po filetach. 

  • Krok 4:

    Grillowanie: układamy łososia skórą do dołu na dobrze rozgrzanym ruszcie. Zamykamy pokrywę grilla. Po około 8 minutach, kiedy ryba z łatwością odchodzi od prętów, przewracamy ją na drugą stronę. Grillujemy przez kolejne 2 minuty, aż lekko zbrązowieje.

  • Krok 5:

    Podanie: łosoś z grilla powinien być zaserwowany od razu po przygotowaniu, inaczej może stać się zbyt suchy. Dekorujemy go cząstkami cytryny i świeżymi ziołami, na przykład tymiankiem.      

Porady

  • Nasz przepis przyda się także poza sezonem grillowym. Jesienią lub zimą na pożywny obiad sprawdzi się łosoś z grilla elektrycznego. Należy rozgrzać go do 220°C. Rybę opiekamy przez około 7 minut z każdej strony. 
  • Masło możemy wymienić na oliwę. Wystarczy wymieszać ją z przyprawami i ziołami i posmarować nią filety.   
  • Nie zdejmujmy skóry z łososia. Chroni ona mięso przed wysuszeniem. Dzięki niej filet nie przyklei się do rusztu. Jeśli jednak chcemy się jej pozbyć przed obróbką termiczną, przygotujmy rybę w rękawie aluminiowym. Łosoś z grilla w folii wyjdzie bardzo delikatny, ale nie będzie miał charakterystycznego dymnego aromatu. Przyrządzimy go w około 20 minut. 
  • W naszym przepisie używamy filetów, ale można wykorzystać także dzwonka. Pamiętajmy wtedy o usunięciu ości przed spożyciem posiłku.  
  • Łosoś, jak każda ryba, doskonale komponuje się z sokiem z cytryny. Możemy także użyć innych kwaskowych owoców, takich jak limonka lub pomarańcza. 
  • Grillowany łosoś z piekarnika to dobry pomysł na przygotowanie zdrowego posiłku. Nie musimy go smarować tłuszczem. Umieszczamy filety z ulubionymi przyprawami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Opiekamy go za pomocą specjalnej funkcji w piekarniku, która pozwala na podgrzewanie potraw wyłącznie od góry. Pamiętajmy, żeby po kilku minutach przekręcić łososia na drugą stronę.   
  • Łosoś na grilla świetnie smakuje doprawiony słodką i pikantną papryką. Możemy też posmarować go marynatą z sosu sojowego, brązowego cukru i imbiru. Ułatwia on proces karmelizacji. Dzięki niej ryba zyskuje apetyczny, rumiany kolor.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Łosoś z grilla – z czym go podawać? 

Ten niekwestionowany król spośród ryb na grilla zasługuje na równie majestatyczne dodatki. Pasują do niego między innymi opiekane młode ziemniaki, szaszłyki warzywne, pikle oraz lekkie sałatki i surówki. Podpowiadamy, co podać do grillowanego łososia: 

  • pieczone ziemniaki hasselback – rumiane, ziołowe, najlepiej polane sosem czosnkowym. Z reguły przyrządza się je w piekarniku, ale jeśli urządzamy przyjęcie barbecue, możemy je zawinąć w folię aluminiową i podgrzewać w grillu z pokrywą.  
  • szparagi – tworzą z rybą bogatą w nienasycone kwasy tłuszczowe niezwykle zdrowy duet. Zielone łodyżki nadają daniu świeży, wiosenny charakter. Łosoś ze szparagami zachwyci każdego miłośnika lekkich, pożywnych posiłków, a także osoby na diecie keto. 
  • chutney z mango – egzotyczny, słodko-kwaśny, gęsty sos, który przywędrował do nas z kuchni indyjskiej. Doskonale komponuje się z rybami i owocami morza. Warto dodać do niego odrobinę papryczki chili, ale nie za dużo, żeby nie przytłoczyła delikatnego smaku łososia.  
  • panzanella, czyli toskańska sałatka z chlebem, pomidorami i parmezanem – kompozycja idealna na lato. Pobudza apetyt i doskonale komplementuje tłustą rybę. Łosoś z grilla świetnie smakuje także z innymi prostymi sałatkami. Sprawdzi się na przykład skromna kompozycja sałat z pomidorkami koktajlowymi, serem feta i sosem winegret.  

Grillowany łosoś z masłem ziołowym 

W naszym przepisie proponujemy nasmarowanie filetów miękkim masłem z koperkiem i czosnkiem. Łosoś grillowany zyskuje wtedy fantastyczny aromat. Rybę możemy także ozdobić krążkiem masła już po obróbce termicznej. W podobny sposób często podaje się grillowaną wołowinę, na przykład stek z antrykotu. Żeby przyrządzić ten aromatyczny dodatek, wystarczy wykonać kilka prostych czynności: 

  • Porcję masła wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby zyskało temperaturę pokojową. Łatwiej będzie je wtedy wymieszać z przyprawami. 
  • Przygotowujemy zioła, które chcemy dodać do masła. Mogą być to na przykład: tymianek, oregano, natka pietruszki, koperek, rozmaryn lub kolendra. Warto pokusić się także o mniej tradycyjne dodatki, takie jak pasta miso lub czosnek niedźwiedzi. Przyda się także sól morska i pieprz ziołowy.  
  • Łączymy wybrane przyprawy z miękkim masłem za pomocą szpatułki kuchennej. Jeśli przygotowujemy większą porcję, możemy to zrobić na niskich obrotach miksera.  
  • Zawijamy ziołową masę w folię, formując z niej wałek. Wkładamy ją do lodówki, żeby stężała. Kroimy w plastry i układamy na rybie chwilę przed podaniem. Łosoś z grilla będzie się wyjątkowo pięknie prezentował, jeśli wyciśniemy porcje masła za pomocą szprycy cukierniczej lub użyjemy foremki silikonowej o różnych kształtach.  

Dania z łososiem 

Chociaż często zdarza nam się przyrządzać przystawki z wędzoną rybą, świeży łosoś gości na naszych stołach zazwyczaj na specjalne okazje. Warto jednak odczarować ten majestatyczny składnik i przygotować z niego proste dania na co dzień, takie jak: 

  • makaron z łososiem i szpinakiem – sycące i pożywne danie nie tylko dla miłośników włoskiej kuchni. Delikatna ryba doskonale komponuje się ze śmietanowym sosem i zielonymi liśćmi pełnymi witamin. 
  • kotleciki z łososia – doprawione sosem sojowym, z lekko wyczuwalną nutą limonki. Zrobimy je w niecałe pół godziny. Polecają się na każdy piątkowy obiad. Można podawać je z ziemniakami lub ryżem. 
  • tarta z łososiem – uniwersalny przysmak, który sprawdzi się na lunch, obiad i kolację, a także na przyjęcie. Można go jeść na zimno i na ciepło. Kruche ciasto z delikatnym rybnym wnętrzem świetnie komponuje się z serem feta i gęstym sosem czosnkowym lub koperkowym. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne