Łosoś z ryżem

Ocena:

4.45 (167)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut
Pieczenie: 20 minut
Porcja: 490 kcal

Składniki:

  • 80 dag filetu z łososia
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sok i skórka z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • szklanka ryżu długoziarnistego
  • 10 dag ananasa (z puszki)
  • łyżka posiekanych listków kolendry
  • 5 dag grubo posiekanych nerkowców lub orzeszków ziemnych
  • sól

Łosoś z ryżem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Filet z łososia pokroić na 4 porcje, włożyć do żaroodpornego naczynia. Sos sojowy, oliwę i sok z cytryny wymieszać, polać łososia, marynować 20 minut.
  • Ryż zalać 2 szklankami wody, lekko osolić, przykryć i gotować na małym ogniu 20–25 minut.
  • Naczynie z łososiem przykryć folią aluminiową, piec 15–20 minut w temperaturze 220°C.
  • Ananasa osączyć, pokroić na kawałki. Ryż wymieszać ze skórką z cytryny, ananasem, kolendrą i orzeszkami, przyprawić do smaku, ew. podgrzać.
  • Podawać do łososia. Ryż do łososia możesz też przyrządzić ze świeżym ananasem. Miąższ pokrojony na niewielkie kawałki przesmaż na łyżce masła, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z ryżem, orzeszkami i kolendrą.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne