Łosoś w cieście francuskim z sosem koperkowym

DOMOWE WYROBY nie psują wątroby

majonezPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.47 z 150 głosów)

Składniki:

  • łosoś wędzony 20 dkg
  • żółty ser 125 g
  • ciasto francuskie gotowe 1 sztuka
  • Sos
  • jogurt grecki albo bałkański 250 ml
  • majonez 250 ml
  • koper 1 pęczek
  • sól i cukier do smaku

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Na cieście francuskim (nie wałkować!) ułożyć łososia (zostawiając dwa puste pasy góra dół około 3-4 cm). Łososia wędzonego zakupiliśmy 20dkg. Na łososia poszło około 125g startego żółtego sera. Bodajże gouda. I tak na prawdę to tyle. Rulon został zwinięty i pokrojony na plastry około 2 centymetrowe. Wystarczyło ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku około 10-20 min, w zależności czy piekarnik jest z termoobiegiem czy nie. Temp. 180 st. C. Gdy piekł się łosoś zrobiony został sos: jogurt grecki albo bałkański pomieszany z majonezem w takiej samej ilości (i jak tu nie zrobić domowego). Dodać jeszcze posiekany koper (może być świeży, suszony lub mrożony). Doprawić do smaku (tu zdania wśród gości były podzielone) solą i cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy