Łosoś Marynowany w Sosie Teriyaki

Łosoś, szczególnie dziki, jest rybą, którą zdecydowanie warto wprowadzić na stałe do swojej diety - uważać należy jednak na hodowlanego.

Dodany przez:

Filety z łososia z ziemniaczkami, koperkiem i czerwoną kapustą.

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 800 g filetu z łososia
  • 1 łyżka oliwy
  • MARYNATA:
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 8 łyżek sosu teriyaki
  • 2 łyżki miodu (lipowy)
  • 1 czubata łyżeczka imbiru (mielony / świeżego startego 1,5cm)
  • 2 duże ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę i rostrzeć z solą)
  • przyprawy: sól / pieprz

Przygotowanie

  1. ► MARYNATA : połączyć i wymieszać z sobą: sos teriyaki z sosem sojowym, miodem, imbirem i czosnkiem z solą.
  2. ► Łososia opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie rybę zamarynować na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, rybę jak trzeba przyprawić jeszcze solą i pieprzem. Następnie filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180C / Termoobieg /.
miód łosoś sos sojowy sos Teriyaki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze