Łosoś Marynowany w Sosie Teriyaki

Łosoś, szczególnie dziki, jest rybą, którą zdecydowanie warto wprowadzić na stałe do swojej diety - uważać należy jednak na hodowlanego.

Czas przygotowania:
40 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 168 głosów)

Składniki:

  • 800 g filetu z łososia
  • 1 łyżka oliwy
  • MARYNATA:
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 8 łyżek sosu teriyaki
  • 2 łyżki miodu (lipowy)
  • 1 czubata łyżeczka imbiru (mielony / świeżego startego 1,5cm)
  • 2 duże ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę i rostrzeć z solą)
  • przyprawy: sól / pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • ► MARYNATA : połączyć i wymieszać z sobą: sos teriyaki z sosem sojowym, miodem, imbirem i czosnkiem z solą.
  • ► Łososia opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie rybę zamarynować na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, rybę jak trzeba przyprawić jeszcze solą i pieprzem. Następnie filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180C / Termoobieg /.

Porady

Zobacz też: zupa z makaronem udon i sosem teriyaki

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy