Łopatka w 5 minut - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
To mięso najlepiej zacząć robić pod wieczór. Cebulę i czosnek obrać
umyć i cebulę przekroić na 4 części. Do garnka wlać wodę
dodać wszystkie przyprawy i wymieszać zalewę. Tak przygotowaną zagotować i zostawić do wystudzenia. Gdy zalewa będzie chłodna włożyć mięso do zalewy i doprowadzić całość do wrzenia. Łopatkę gotować 5 minut
po czym zostawić mięso pod przykryciem w garnku i zostawić do całkowitego wystudzenia najlepiej na noc. Rano wszystko ponownie doprowadzić do wrzenia i znowu gotować 5 minut. I tak samo jak poprzedniego dnia zostawić po gotowaniu mięso w zalewie do wystudzenia. Gdy będzie zimne wyjąć z zalewy i kroić w plastry. Łopatkę podawać zamiast wędlin z pieczywem. ( Takim sposobem można przygotować inne rodzaje mięsa. Jeżeli użyjemy większego kawałka mięsa może okazać się
że czynność gotowania trzeba będzie powtórzyć jeszcze raz ).