Łopatka w 5 minut

Ocena:

4.37 (155)

  • 5 min.
  • dla 4 osób

zamiast sklepowych wędlin

Składniki:

  • 1,3 łopatki wieprzowej bez kości
  • Zalewa :
  • 2,5 l wody
  • 3 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonych płatków papryki
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren jałowca
  • 1 łyżka majeranku

Łopatka w 5 minut - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • To mięso najlepiej zacząć robić pod wieczór. Cebulę i czosnek obrać
  • umyć i cebulę przekroić na 4 części. Do garnka wlać wodę
  • dodać wszystkie przyprawy i wymieszać zalewę. Tak przygotowaną zagotować i zostawić do wystudzenia. Gdy zalewa będzie chłodna włożyć mięso do zalewy i doprowadzić całość do wrzenia. Łopatkę gotować 5 minut
  • po czym zostawić mięso pod przykryciem w garnku i zostawić do całkowitego wystudzenia najlepiej na noc. Rano wszystko ponownie doprowadzić do wrzenia i znowu gotować 5 minut. I tak samo jak poprzedniego dnia zostawić po gotowaniu mięso w zalewie do wystudzenia. Gdy będzie zimne wyjąć z zalewy i kroić w plastry. Łopatkę podawać zamiast wędlin z pieczywem. ( Takim sposobem można przygotować inne rodzaje mięsa. Jeżeli użyjemy większego kawałka mięsa może okazać się
  • że czynność gotowania trzeba będzie powtórzyć jeszcze raz ).
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne