Łopatka pieczona

Ocena:

4.29 (249)

  • 5 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Łopatka pieczona to sposób na pyszny obiad, który każdemu posmakuje! Posiada delikatny smak i zapach, i może być przygotowywana na różne sposoby. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie sprawdzi się jako główne danie mięsne lub dodatek do kanapki.

Składniki:

  • łopatka  1000 g

  • pieprz cytrynowy  1 łyżeczka

  • czosnek granulowany  1.5 łyżeczki

  • papryka w proszku  0.5 łyżeczki

  • sól  1.5 łyżeczki

  • majeranek  1 łyżka stołowa

  • liść laurowy  3 szt.

  • ziele angielskie  5 szt.

Łopatka pieczona - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Nacieranie mięsa przyprawami: Mięso myjemy i osuszamy. Przekładamy je do dużej miski. Dodajemy czosnek, paprykę mieloną, sól i majeranek. Starannie nacieramy nimi łopatkę. Formujemy z niej pieczeń i obwiązujemy ją grubą nicią (wzdłuż i wszerz). Pod nić wsuwamy liście laurowe. Mięso przekładamy do lodówki na minimum 3 godziny.

  • Krok 2:

    Przygotowanie pieczeni: Piekarnik rozgrzewamy do 200 C. Na spód rękawa do pieczenia mięsa wysypujemy ziele angielskie. Wkładamy mięso i zawiązujemy rękaw tak, by w środku znajdowało się dużo powietrza. Nakłuwamy go wykałaczką w 4–5 miejscach.

  • Krok 3:

    Łopatka pieczona: Łopatkę przekładamy do rozgrzanego piekarnika na około 25 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 C. Pieczemy mięso przez kolejną godzinę. Po upływie 60 minut rozcinamy rękaw i zostawiamy pieczeń w piekarniku na następne 15 minut, by się zarumieniło.

Porady

  • Jeżeli przygotowujecie łopatkę pieczoną do chleba, możecie zmienić składniki marynaty. Wówczas świetnie sprawdzi się połączenie sosu sojowego, płynnego miodu, tartego imbiru, czosnku i oleju. Do tak przyrządzonego mięsa dobrze będzie się komponować smak śliwkowego chutney.
  • Łopatkę z piekarnika można również upiec w naczyniu żaroodpornym. Wówczas dobrze jest podlać mięso szklanką bulionu warzywnego.
  • Klasyczny przepis na łopatkę można modyfikować na wiele sposobów. Pieczeń wieprzowa świetnie smakuje z dodatkiem wina i suszonych pomidorów. Polecamy również spróbować łopatki pieczonej w soli z piwem i czosnkiem.
  • Dla przełamania smaku można podawać łopatkę z sosem słodko–kwaśnym. Takie połączenie będzie się świetnie komponować z gotowanym ryżem i surówką z kapusty.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Przepis na łopatkę pieczoną

By przepis na pieczoną łopatkę wyszedł idealnie, należy wybrać odpowiednią sztukę mięsa. Powinna mieć ona delikatnie różowe zabarwienie. Blady kolor może być skutkiem kilkukrotnego moczenia w solance – wówczas lepiej powstrzymać się od zakupu. Dobry kawałek można rozpoznać również po niewielkiej ilości tłuszczu.
Po przyprawieniu, mięso powinno marynować się przez przynajmniej kilka godzin. Dla najlepszych efektów polecamy pozostawić je w lodówce na całą noc. Na soczystość i kruchość mięsa wpływa również równomierny rozkład soków w jego wnętrzu. By mogły one swobodnie się rozejść, po upieczeniu należy odczekać kilkanaście minut nim pokroi się mięso.

Jak przyprawić pieczeń z łopatki?

O smaku łopatki pieczonej w piekarniku decydują przede wszystkim dodane zioła. Do łopatki idealnie pasuje czosnek, majeranek, rozmaryn, kminek, ziele angielskie oraz cząber. Do podbicia jej smaku używana jest również papryka. Lekko pikantna, ziołowa mieszanka przypraw sprawi, że mięso będzie smakowało naprawdę genialnie. Dla urozmaicenia można dodać do niej również odrobinę musztardy lub pieprzu cytrynowego.

Z czym podawać łopatkę pieczoną?

Mięso z łopatki można przyrządzić na różne sposoby. Fantastycznie smakuje zarówno upieczone w piekarniku, jak i pokrojone na drobno i dodane do gulaszu. Niezależnie od sposobu w jaki zostanie przygotowana łopatka wieprzowa świetnie pasuje do ziemniaków i rozmaitych kasz. Jeśli podajemy ją na zimno, warto zadbać o świeży, domowy chleb i jakościowe sosy. Z kolei pieczona łopatka dobrze komponuje się ze smakiem gotowanych czy grillowanych warzyw. Warto wówczas dobrać do niej nieco ostrzejsze surówki, na przykład z pora czy z marchwi i chrzanu. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne