Lody z sosem karmelowym

Przygotowanie: 40 minut Oczekiwanie: 4 godziny Porcja: 160 kcal

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Desery lody karmel

Czas przygotowania:
40min.
Kalorie:
160 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 170 głosów)


Składniki:

  • LODY:
  • 30 dag truskawek
  • 10 dag serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • SOS:
  • 1/2 szklanki cukru
  • sok z 2 pomarańczy
  • DEKORACJA:
  • kilka truskawek
  • płatki róż
  • małe gotowe bezy

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki przygotowania:

  • Lody: truskawki opłukać
  • osuszyć
  • usunąć szypułki. Owoce zmiksować
  • mus przetrzeć przez sito
  • wymieszać z serkiem mascarpone.
  • Żółtka wbić do metalowej miski
  • dodać cukier i cukier waniliowy
  • ubijać w gorącej kąpieli wodnej
  • aż powstanie puszysta biała masa. Miskę włożyć do większej
  • wypełnionej zimną wodą i ubijając ostudzić.
  • Masę żółtkową wymieszać z masą truskawkową. Białka i śmietanę ubić w osobnych naczyniach na sztywną pianę
  • dodać do kremu
  • delikatnie wymieszać. Krem nałożyć do podłużnej
  • prostokątnej formy
  • przykryć folią i wstawić do zamrażalnika na 4 godziny.
  • Sos: cukier zagotować z kilkoma łyżkami wody. Gotować mieszając tak długo
  • aż powstanie gęsty karmel. Zdjąć z ognia
  • dodać sok z pomarańczy. Ostudzić.
  • Dekoracja: formę z deserem zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie
  • parfait wyłożyć na półmisek
  • pokroić na porcje.
  • Deser ułożyć na talerzykach
  • polać sosem
  • przybrać truskawkami
  • płatkami róż i bezikami.

Kalorie: 160

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy