Lody wegańskie z orzechów nerkowca

Lody wegańskie to produkty, które od kilku sezonów zaczęły podbijać sklepy. Popularne smaki w roślinnej, wegańskiej wersji mają sporo fanów. Okazuje się jednak, że wegańskie lody bardzo łatwo zrobić w domu. Do ich przygotowania potrzebne będą orzechy, owoce i ulubione słodziki. Lody wegańskie z orzechów nerkowca to przepis, który to udowadnia! Można je podać jako gałki lodów lub zrobić wegańskie domowe lody na patyku.

lodylody domowe

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.53 z 169 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Banana obieramy ze skórki, dzielimy na kawałki i mrozimy. Tak samo brzoskwinie, bez pestki. Do zamrażarki wkładamy też mleko migdałowe (napój migdałowy).
  • 2.W czasie mrożenia orzechy prażymy partiami na suchej patelni, aż lekko się zrumienią. Przekładamy do mocnego blendera i miksujemy, aż orzechy zamienią się w proszek i zaczną puszczać tłuszcz. Co jakiś czas zatrzymujemy mikser, żeby przemieszać masę, i miksujemy do uzyskania gęstego masła.
  • 3.Zimne mleko migdałowe dolewamy do masła z nerkowców. Dodajemy syrop
    klonowy, brzoskwinie i kawałki banana. Miksujemy do połączenia składników.
    Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy więcej syropu. Lody przekładamy do metalowej miski lub foremek, przykrywamy i mrozimy 60-90 minut.

Porady

Wegańskie domowe lody na patyku

Odpowiednie składniki na wegańskie lody to pierwszy krok. Dobrze jest wcześniej przygotować niezbędne akcesoria. Gadżety przydatne w domowej lodziarni i do przygotowania lodów wegańskich to kolorowe foremki. Sprawdzą się podczas robienia zarówno lodów, jak i sorbetów. Poszczególne sople można wyjmować z zamrażarki pojedynczo. Pomogą zrobić wegańskie domowe lody na patyku.

Jeśli wolimy jednak podać lody w porcjach do miseczki i niczym w lodziarni zrobić idealne kulki - przyda się do tego odpowiednia łyżka do lodów. Porcjowacz mechaniczny ułatwi nam nakładanie lodów i tworzenie równych kulek do deserów. Taki wykonany ze stali nierdzewnej łatwo oczyścić z resztek lodów, a dodatkowo można go myć w zmywarce. Wegańskie lody nałożymy z precyzją i sprawiedliwie!

Notka redakcyjna

Lody wegańskie: przepis

Lody wegańskie - przepis wbrew pozorom nie jest trudny. Fani koktajli z pewnością mają zamrożone różnego rodzaju owoce, w tym banany. Banany to słodka, idealna baza na wegańskie lody. W połączeniu z orzechami nerkowca - kremowymi i neutralnymi w smaku, stworzą doskonałe, aksamitne i pyszne wegańskie lody. Wspomniane wyżej akcesoria do domowej lodziarni z pewnością nam ułatwią pracę. Do obróbki orzechów przyda się też dobry blender - np. uniwersalny blender kielichowy. Rozprawi się zarówno z kostkami lodu, zamrożonymi owocami czy orzechami właśnie.

Domowe lody wegańskie bezglutenowe

Lody w wersji wegańskiej to także propozycja, która nie zawiera glutenu. Oczywiście pod warunkiem, że wszelkie dodatki jak słodziki także będą "czyste" w składzie. Domowe lody wegańskie bezglutenowe przy odpowiednich warunkach w kuchni mogą być idealnym deserem dla osób chorych na celiakię.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy