Lody porzeczkowe

Przygotowanie: 20 minut Oczekiwanie: 4–5 godzin Porcja: 280 kcal Składniki na 6 porcji

dodany przez: mojegotowanie

Desery lody

Czas przygotowania:
20min.
Kalorie:
280 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 172 głosów)


Składniki:

  • 45 dag czerwonych porzeczek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 22 dag serka mascarpone
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 białka

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Porzeczki oderwać od szypułek
  • umyć
  • zmiksować z cukrem. Mus przetrzeć przez sito (jeśli jest za kwaśny
  • dodać jeszcze trochę cukru).
  • Serek mascarpone wymieszać lub zmiksować z jogurtem naturalnym. Stopniowo dodawać mus porzeczkowy
  • cały czas delikatnie mieszając łyżką.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać po łyżce do kremu porzeczkowego. Dokładnie i ostrożnie wymieszać (masa powinna być puszysta i gładka).
  • Deser przełożyć do metalowej misy
  • przykryć folią
  • włożyć na kilka godzin do zamrażarki. Kulkami lodów napełnić pucharki
  • udekorować owocami i miętą.

Kalorie: 280

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy