Lody porzeczkowe

Ocena:

4.45 (172)

  • 20 min.
  • dla 6 osób

Przygotowanie: 20 minut Oczekiwanie: 4–5 godzin Porcja: 280 kcal Składniki na 6 porcji

Składniki:

  • 45 dag czerwonych porzeczek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 22 dag serka mascarpone
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 białka

Lody porzeczkowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Porzeczki oderwać od szypułek
  • umyć
  • zmiksować z cukrem. Mus przetrzeć przez sito (jeśli jest za kwaśny
  • dodać jeszcze trochę cukru).
  • Serek mascarpone wymieszać lub zmiksować z jogurtem naturalnym. Stopniowo dodawać mus porzeczkowy
  • cały czas delikatnie mieszając łyżką.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać po łyżce do kremu porzeczkowego. Dokładnie i ostrożnie wymieszać (masa powinna być puszysta i gładka).
  • Deser przełożyć do metalowej misy
  • przykryć folią
  • włożyć na kilka godzin do zamrażarki. Kulkami lodów napełnić pucharki
  • udekorować owocami i miętą.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne