Lody porzeczkowe

Przygotowanie: 20 minut Oczekiwanie: 4–5 godzin Porcja: 280 kcal Składniki na 6 porcji

Dodany przez:

Lody porzeczkowe

Na zimno

Czas przygotowania:
Kalorie:
280 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 45 dag czerwonych porzeczek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 22 dag serka mascarpone
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 białka

Przygotowanie

  1. Porzeczki oderwać od szypułek, umyć, zmiksować z cukrem. Mus przetrzeć przez sito (jeśli jest za kwaśny, dodać jeszcze trochę cukru).
  2. Serek mascarpone wymieszać lub zmiksować z jogurtem naturalnym. Stopniowo dodawać mus porzeczkowy, cały czas delikatnie mieszając łyżką.
  3. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać po łyżce do kremu porzeczkowego. Dokładnie i ostrożnie wymieszać (masa powinna być puszysta i gładka).
  4. Deser przełożyć do metalowej misy, przykryć folią, włożyć na kilka godzin do zamrażarki. Kulkami lodów napełnić pucharki, udekorować owocami i miętą.
lody deser dla dzieci porzeczka lody porzeczkowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze