REKLAMA

Lody jogurtowe z jeżynami

Orzeźwiające i lekkie jogurtowe lody jeżynowe.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Desery lody

Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 163 głosów)


Składniki:

  • 3–4 filiżanki jogurtu waniliowego
  • 2 szklanki jeżyn (+ kilka do dekoracji)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
  • szklanka śmietany
  • 1–2 łyżki cukru pudru

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki przygotowania:

  • Jogurt wylewamy na sito wyłożone podwójną gazą lub kawałkiem muślinu i pozostawiamy na co najmniej 4 godz. – uzyskamy szklankę bardzo gęstego jogurtu.
  • Owoce opłukujemy i osuszamy
  • mrozimy przez 4 godz.
  • a następnie wrzucamy na kilka sekund do wrzącej wody
  • osączamy i natychmiast miksujemy w malakserze. Jeżeli owoce wydają się trudne do miksowania na gładką masę
  • dodajemy 1–3 łyżki gorącej wody.
  • Jeżyny przecieramy przez sito
  • mieszamy z połową soku z cytryny i wkładamy do zamrażarki. Zagęszczony jogurt ubijamy blenderem przez 1 min
  • po czym dodajemy mleko skondensowane i ubijamy jeszcze przez 1 min.
  • Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywny krem
  • dodajemy resztę soku z cytryny i łączymy z masą jogurtowo-mleczną.
  • Jeżyny wyjmujemy z zamrażarki: gdyby zamieniły się w sorbet
  • ubijamy
  • aż owoce zmiękną. Mieszaninę śmietanowo-jogurtową delikatnie łączymy z masą owocową. Wlewamy do stalowego pojemnika do lodów i zamrażamy.
  • Raz na 1 godz. zawartość mieszamy
  • aby była miękka. Lody będą gotowe w ciągu 3–4 godz.
  • Wyjmujemy je na 10 min przed jedzeniem
  • aby zmiękły. Dekorujemy odłożonymi jeżynami i podajemy w wafelku lub pucharku.

Porady

Zobacz też: Lody jagodowo-lawendowe

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy