Kinga Paruzel "Fit słodkości Naturalnie słodkie i zdrowe"

Wegańskie lody (czekoladowe z orzechami)

Ocena:

4.45 (157)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Wegańskie lody o smaku czekolady z dodatkiem orzechów pekan to świetna propozycja na ciepłe dni. Nie zawierają mleka krowiego ani cukru, dzięki temu są niezwykle zdrowe. Jak je zrobić? Dla wielu osób domowe lody brzmią jak coś niewykonalnego. Ale nic bardziej mylnego, przygotowanie ich jest bardzo proste. Podajemy sprawdzony przepis, który pochodzi z książki Kingi Paruzel "Fit słodkości. Naturalnie słodkie i zdrowe".

Składniki:

  • mleko kokosowe  400 ml

  • mleko migdałowe  250 ml

  • skrobia kukurydziana  0.5 łyżeczki

  • kakao  75 g

  • ekstrakt waniliowy  1 łyżeczka

  • syrop z agawy  300 ml

  • orzechy pekan  50 g

Wegańskie lody (czekoladowe z orzechami) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: wszystkie potrzebne produkty odmierzamy zgodnie z ilością podaną w przepisie. Następnie rozgrzewamy patelnię, bez tłuszczu, prażymy na niej orzechy pekan, uważając, żeby ich nie przypalić. Po wystudzeniu orzeszki siekamy.

  • Krok 2:

    Wegańskie lody: wszystkie składniki na wegańskie lody czekoladowe, oprócz orzechów, miksujemy, aż masa będzie gładka i kremowa. Wlewamy do maszyny do lodów lub przelewamy do pojemnika. Dodajemy orzechy, mieszamy i mrozimy.


    Gotowe wegańskie lody czekoladowe z orzechami wyjmujemy z zamrażarki na ok. 10 min przed podaniem, co ułatwi nakładanie przysmaku.

     

Porady

  • Jak zrobić wegańskie lody bez maszynki? Wystarczy zamrozić je w zamrażalniku. Jeśli zależy nam na czasie, można przełożyć je do małych pojemników, dzięki temu będą gotowe w krótszym czasie. Dodatkowo warto przemieszać je co 15 minut, by pozostały puszyste i lekkie.
  • Wegańskie lody można podawać zarówno w wafelku, jak i w pucharze wypełnionym ulubionymi dodatkami.
  • Warto spróbować także przygotować wegańskie lody na patyku. Przydadzą się do tego specjalne foremki.
  • Do wegańskich lodów o smaku czekolady pasują również inne orzechy, sprawdzą się np. włoskie, laskowe lub nerkowce.
  • Wegańskie lody czekoladowe można wzbogacić o niesiarkowane bakalie – rodzynki, żurawinę, morele, śliwki.
  • Osoby uczulone na kakako lub chcące zredukować ilość kalorii, mogą dodać do wegańskich lodów karob.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Wegańskie lody – zdrowe, bo domowe

Po domowe lody czekoladowe warto sięgnąć, gdy temperatura na zewnątrz robi się coraz wyższa. Żadne lody nie smakują tak dobrze, jak te przygotowane w domu z krótką listą naturalnych składników. Warto zadbać o to, by były one wykonane ze składników najwyższej jakości. Sprawi to, że ich smak będzie niezapomniany.

Do produkcji wegańskich lodów nie wykorzystuje się żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. By zastąpić śmietankę najlepiej sięgnąć po mleczko kokosowe, które ze względu na swoją wysoką zawartość tłuszczu sprawi, że będą idealnie kremowe i puszyste. Roślinne mleko to doskonała baza pod domowe lody z czekoladą.


Z kolei skrobia kukurydziana zastępuje jajka i pełni funkcję stabilizatora, dzięki temu nasze wegańskie lody, będą równie smaczne, jak te tradycyjne.

Ciekawą propozycją będą wegańskie lody i masło orzechowe, które świetnie się ze sobą komponują. To doskonałe połączenie, które sprawia, że domowe lody będą miały niezwykle kremową konsystencję i wyjątkowy smak.


Jak zrobić lody czekoladowe bez maszynki?

Maszynka do lodów to użyteczny gadżet, który można wykorzystać nie tylko do przygotowania lodów z czekoladą. Każdy fan przepisów na domowe lody powinien przemyśleć jej zakup.


Nie pozwólmy jednak na to, by brak tego urządzenia sprawił, że nie wypróbujemy przepysznego, kremowego przepisu na domowe lody wegańskie. Ważne jest by domowe lody były dobrze napowietrzone. Dzięki temu unikniemy efektu zbitej, zamrożonej masy. Warto jest wyjmować co jakiś czas lody z zamrażalnika i przemieszać je, by dodać im więcej puszystości.


Wege lody: alternatywy

Jeżeli nie mamy mleka roślinnego świetną alternatywą będzie przygotowanie wegańskich lodów z bananów. Zblendowane owoce stanowią idealną bazę. Podobny efekt uzyskamy, robiąc wegańskie lody z awokado lub z fasolą. Jest to rozwiązanie, które zaskoczy wszystkich.


Doskonałym zamiennikiem są też sorbety, których podstawą są owoce. Nie będzie do nich potrzebne mleko roślinne. Do przygotowania wegańskiego sorbetu możemy wykorzystać ulubione owoce i dodać do nich zioła, np. miętę, melisę lub werbenę. Inną opcją są też wegańskie lody wodne z sokiem owocowym – są orzeźwiające i doskonale ochłodzą w upalne dni.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne