Lodowy tort brzoskwiniowy

Torcik całkiem inny niż wszystkie. Wspaniały na upalne dni.

tortyDesery

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 199 głosów)

Składniki:

  • 4 jaja
  • pół szklanki cukru
  • 2 krążki biszkoptowe
  • półtorej szklanki zmiksowanych brzoskwiń z puszki
  • opakowanie bitej śmietanki w proszku
  • 200 ml mleka
  • 6 łyżek soku brzoskwiniowego do nasączenia biszkoptu

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • W misce roztrzepać jaja z cukrem. Miskę postawić na garnku z gotującą się wodą. Masę jajeczną ubijać na parze, az uzyska konsynstencje gęstej piany i wystudzić.
  • Bitą śmietankę przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu.Masę jajeczną połączyć z dodawanymi stopniowo po łyżeczce zmiksowanymi brzoskwiniami, a na końcu delikatnie wymieszać z ubitą śmietanką.
  • Do tortownicy włożyć biszkoptowy krążek skropić go połową soku brzoskwiniowego, przykryć przygotowaną masą i drugim biszkoptem, skropić pozostałym sokiem.
  • Tort wstawić do zamrażarki na 5 godzin.
  • Przed podaniem przybrać bitą śmietaną i cząstkami brzoskwiń.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Główne składniki: