Linguini z pieczonymi pomidorami

Przepis na makaron linguini z pomidorkami koktajlowymi

dania z makaronem

Czas przygotowania:
150 min.
Kalorie:
225.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 150 głosów)

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 50 dag pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łodyżki świeżego tymianku
  • gruba sól
  • łyżka cukru
  • 25 dag linguini (długie spłaszczone rurki)
  • 5 dag parmezanu
  • pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Czosnek obieram, drobno siekam. Pomidory myję, układam na blasze wyłożonej folią aluminiową, skropioną połową oliwy. Posypuję połową listków tymianku, grubą solą i cukrem. Skrapiam resztą oliwy i opiekam 2 godziny w temperaturze 90°C.
  • Makaron gotuję al dente (10 minut) w dużej ilości osolonej wody. Osączam i mieszam w misce z upieczonymi pomidorami. Oprószam grubo mielonym pieprzem, pozostałym tymiankiem i płatkami parmezanu.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 225.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy