Lin w sosie śmietanowo koperkowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Sprawiamy 2 duze liny.Wycinamy płetwy,ogon kroimy rybe na dzwonka.Rybe ze wszystkich stron dobrze solimy,panierujemy w mące.Na rozgrzany olej układamy panierowane dzwonki,ryba musi byc do połowy w oleju,zeby sie dokładnie usmażyła.Samzymy na rumiano.Sos: do garnuszka przekładamy smietanę,dolewamy wodę,dokładnie mieszamy.Doprawiamy solą,pieprzem i kucharkiem.Wsypujemy koperek.Właczamy gaz,doprowadzamy do wrzenia,wyłaczamy.Do wiekszego naczynia(np garnuszka)układamy warstwę ryby.Polewamy połową gorącego sosu,układamy kolejna warstwę ryby,polewamy sosem.Delikatnie mieszamy przekładając rybę,zeby każdy kawałek był w sosie.Rybę odstawiamy na min.2 godziny na schłodzenie do lodówki.Podajemy zpieczywem,a jeszcze smaczniejsze z całymi ziemniaczkami jako danie obiadowe
Komentarze