LIN W SOSIE ŚMIETANOWO KOPERKOWYM

W takim sosie mozna zrobic kazda inna rybę,nawet filet

dodany przez: majka190382 majka190382

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 200 głosów)

Składniki:

  • 2 duże liny(mają mniej ości niz te małe)
  • maka do panierowania-szklanka
  • sól do doprawienia ryby
  • olej do smażenia-ok szklanki
  • sos:
  • 1 kubek smietany 18 %
  • pół szklanki wody
  • pieprz-łyżeczka
  • sól-2 łyżeczki
  • przyprawa kucharek-2 łyżeczki
  • 3/4 szklanki koperku posiekanego

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Lin w sosie śmietanowo koperkowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Sprawiamy 2 duze liny.Wycinamy płetwy,ogon kroimy rybe na dzwonka.Rybe ze wszystkich stron dobrze solimy,panierujemy w mące.Na rozgrzany olej układamy panierowane dzwonki,ryba musi byc do połowy w oleju,zeby sie dokładnie usmażyła.Samzymy na rumiano.Sos: do garnuszka przekładamy smietanę,dolewamy wodę,dokładnie mieszamy.Doprawiamy solą,pieprzem i kucharkiem.Wsypujemy koperek.Właczamy gaz,doprowadzamy do wrzenia,wyłaczamy.Do wiekszego naczynia(np garnuszka)układamy warstwę ryby.Polewamy połową gorącego sosu,układamy kolejna warstwę ryby,polewamy sosem.Delikatnie mieszamy przekładając rybę,zeby każdy kawałek był w sosie.Rybę odstawiamy na min.2 godziny na schłodzenie do lodówki.Podajemy zpieczywem,a jeszcze smaczniejsze z całymi ziemniaczkami jako danie obiadowe

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: