Likier z ciemnych winogron

Likier jest aromatyczny,słodki i znakomicie rozgrzewa.Idealny na długie, jesienne i zimowe wieczory.

Dodany przez:

Likiery, syropy i nalewki

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.08 z 25 głosów)

Składniki

  • 3,2 kg ciemnych winogron (najlepiej słodkich i z własnych winorośli)
  • 1kg cukru
  • 1l wódki

Przygotowanie

  1. 1.
  2. Winogrona oberwać z gron, wypłukać i zagotować z 0,7 litra wody.
  3. 2.
  4. Gotować na małym ogniu przez około 10 min.
  5. 3.
  6. Gorącą zawartość garnka przelać przez sito, pozostałości wyrzucić do kosza.
  7. 4.
  8. Sok z winogron ponownie zagotować, dodać cukier, gotować około 10 min na małym ogniu, a następnie pozostawić do wystygnięcia.
  9. 5.
  10. Do zimnego soku z winogron dodać alkohol. Przelać do butelek i gotowe. Najlepsze jest to iż można od razu degustować.
przetwory likier kolacja deser napoje nalewki winogrona
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze