Likier z ciemnych winogron

Likier jest aromatyczny,słodki i znakomicie rozgrzewa.Idealny na długie, jesienne i zimowe wieczory.

DeseryPrzetworyNapojealkoholenalewki

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.37 z 218 głosów)

Składniki:

  • 3,2 kg ciemnych winogron (najlepiej słodkich i z własnych winorośli)
  • 1kg cukru
  • 1l wódki

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1.
  • Winogrona oberwać z gron, wypłukać i zagotować z 0,7 litra wody.
  • 2.
  • Gotować na małym ogniu przez około 10 min.
  • 3.
  • Gorącą zawartość garnka przelać przez sito, pozostałości wyrzucić do kosza.
  • 4.
  • Sok z winogron ponownie zagotować, dodać cukier, gotować około 10 min na małym ogniu, a następnie pozostawić do wystygnięcia.
  • 5.
  • Do zimnego soku z winogron dodać alkohol. Przelać do butelek i gotowe. Najlepsze jest to iż można od razu degustować.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Główne składniki: