Zupa krem z kalafiora (z marchewką i ziemniakami)

Ocena:

4.38 (227)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy
Zupa krem z kalafiora to pomysł na lekkostrawny obiad lub lunch do pracy. Świetnie sprawdzi się jako pełnowartościowe i bogate w wartości odżywcze danie dla dzieci. A do tego prezentuje się bardzo elegancko, dlatego też z powodzeniem można zrobić ją na przyjęcie lub spotkanie w gronie rodziny. Kremową zupę kalafiorową można przygotować na bulionie mięsnym lub warzywnym. To danie jest po prostu pyszne, a przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.

Składniki:

  • kalafior  1 szt.

  • bulion warzywny  1.5 l

  • serek śmietankowy  50 g

  • masło  70 g

  • czosnek  2 ząbki

  • marchewka  5 szt.

  • ziemniaki  4 szt.

  • liść laurowy  2 szt.

  • ziele angielskie  3 szt.

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

  • tymianek  2 gałązki

Zupa krem z kalafiora (z marchewką i ziemniakami) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie warzyw: obieramy i przeciskamy przez praskę ząbek czosnku, następnie oskrobujemy marchewki i obieramy ziemniaki, a następnie kroimy je w drobną kostkę. Kalafior myjemy i dzielimy go na różyczki.

  • Krok 2:

    Podsmażanie: roztapiamy masło w garnku i wrzucamy czosnek, marchewkę i ziemniaki. Podsmażamy przez chwilę warzywa – ok. 5 min.

  • Krok 3:

    Gotowanie zupy kalafiorowej: do garnka wlewamy 1,5 litra bulionu warzywnego, zagotowujemy, dodajemy wszystkie warzywa (razem z podzielonymi różyczkami kalafiora), liść laurowy i ziele angielskie. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do miękkości, ok. 15 minut.

  • Krok 4:

    Zabielanie: dokładamy serek śmietankowy i mieszamy aż się rozpuści.

  • Krok 5:

    Blendowanie: lekko przestudzoną zupę miksujemy blenderem na gładką masę.

  • Krok 6:

    Podawanie: zupę krem z kalafiora przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i posypujemy tymiankiem.

Porady

  • Zupę kalafiorową możemy przygotować – w zależności od preferencji – na bulionie warzywnym lub mięsnym. Jeśli postawimy na tę drugą opcję, to będzie bardziej kaloryczna, a przez to również bardziej treściwa i ciężkostrawna. W takim przypadku rekomendujemy zrezygnować z masła, ponieważ całość może okazać się zbyt tłusta. Opcjonalnie możemy przygotować zupę krem z kalafiora na samej wodzie, wtedy jednak dobrze dodać domową kostkę rosołową dla smaku.
  • Jeśli nie mamy świeżego kalafiora, to możemy użyć mrożonego. Zasady przygotowania zupy krem są dokładnie takie same, jednak czas gotowania może się nieco wydłużyć. 
  • Kremową zupę z kalafiora możemy doprawić również śmietaną – najlepiej wysokoprocentową (30 lub 36%) – to zminimalizuje ryzyko zważenia zupy, ale wpłynie też na słodki smak dania. Jeśli chcemy zrobić wersję mniej kaloryczną i bardziej kwaśną, to koniecznie zahartujmy śmietanę, w kilku łyżkach zupy, dopiero potem dodajemy ją do garnka.
  • Zupę krem z kalafiora fit przygotujemy z dodatkiem jogurtu naturalnego lub roślinnego.
  • Jak przyprawić zupę krem z kalafiora? Możemy dodatkowo doprawić ją gałką muszkatołową, szczyptą curry, a nawet lubczykiem.
  • Zupę krem z kalafiora z grzankami to jedna z propozycji podania – wierzch możemy dodatkowo ozdobić świeżym tymiankiem. Ciekawym pomysłem jest również posypanie jej skwarkami z boczku i pestkami dyni.
  • Zupę krem możemy podawać z minipulpecikami – taka propozycja podania jest szczególnie atrakcyjna dla dzieci.
  • W naszym przepisie na zupę krem z kalafiora uwzględniliśmy serek topiony, jednak jeśli unikamy tego typu dodatków, to możemy go zastąpić nieco zdrowszym odpowiednikiem, czyli serkiem mascarpone. Możemy dodatkowo wzmocnić jego smak serem typu cheddar lub lazur.
  • W wersji wegańskiej zrobimy zupę krem z kalafiora z mleczkiem kokosowym, możemy zastąpić je śmietanką roślinną.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zupa krem z kalafiorowa i nie tylko

Kalafior można serwować na wiele różnych sposobów – najczęściej spożywany jest on jako dodatek do dań mięsnych, gdzie obgotowuje się go, a następnie przysmaża na maśle z dodatkiem bułki tartej. Popularnym daniem jest również zupa kalafiorowa, którą w zależności od preferencji, możemy serwować w sposób tradycyjny: z ziemniakami, makaronem lub ryżem. Zupa krem z kalafiora jest dość elegancka, więc można ją podać również na wyjątkową okazję.
 
Z kalafiora można przygotowywać również ciekawe sałatki, a także zapiekać go w piekarniku razem z serem i boczkiem. Inna propozycja podania tego warzywa to np. kalafior w sosie pomidorowym lub w sosie winnym. W ostatnim czasie bardzo dużą popularnością cieszą się kotlety z kalafiora, które przygotowuje się z ugotowanego i rozdrobionego kalafiora z dodatkiem szczypiorku, czosnku i przypraw. Następnie formuje się kotleciki i obtacza w jajku i bułce tartej i smaży jak tradycyjne kotlety z mięsa na oleju lub maśle.
 
Jeśli nie lubicie zupy krem to polecamy zupę kalafiorową.
 

Dlaczego zupa krem z kalafiora jest zdrowa?

Kalafior jest bogatym źródłem wielu drogocennych źródeł odżywczych i należy do rodziny warzyw kapustowatych. Charakteryzuje się on lekko ostrym smakiem i aromatem, ale przy tym jest niestety dość ciężkostrawny, dlatego nie należy przesadzać z jego ilością. W nadmiarze spożywany może wywołać rewolucje żołądkowe. Niemniej jednak jest on niskokaloryczny i zawiera sporą dawkę witaminy C oraz wapnia. Dlatego mimo wszystko warto jeść zupę krem z kalafiora.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne