Leszcz z bobem

To wiosenne wydanie leszcza jest dostępne o każdej porze roku - mrożony bób jest w sklepach przez cały rok!

Dodany przez:

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 80 dag kartofli
  • olej do smażenia
  • 30 dag bobu (mrożonego)
  • sól
  • 25 dag pomidorków koktajlowych
  • 6 ząbków czosnku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • pieprz
  • 4 sprawione leszcze (po ok. 40 dag każdy)
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 200 ml bulionu rybnego (lub warzywnego)

Przygotowanie

  1. Kartofle obieramy, kroimy w kostkę. Smażymy partiami po 10–12 min na rozgrzanym oleju, zdejmujemy.
  2. Bób wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 10–15 min, obieramy ze skóry.
  3. Pomidorki myjemy, czosnek i rozmaryn siekamy, dodajemy do kartofli. Mieszamy i smażymy 2 min. Oprószamy solą i pieprzem.
  4. Leszcze myjemy, osuszamy. Jeden bok każdej ryby trzykrotnie nacinamy, skrapiamy je sokiem z cytryny, nacieramy solą i pieprzem.
  5. Ryby układamy na kartoflach. Podlewamy podgrzanym bulionem. Pieczemy 15 min w temp. 220°C. Posypujemy bobem, pieczemy jeszcze 10 min w tej samej temperaturze.
ryby bób
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy