Leszcz z bobem

To wiosenne wydanie leszcza jest dostępne o każdej porze roku - mrożony bób jest w sklepach przez cały rok!

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 197 głosów)

Składniki:

  • 80 dag kartofli
  • olej do smażenia
  • 30 dag bobu (mrożonego)
  • sól
  • 25 dag pomidorków koktajlowych
  • 6 ząbków czosnku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • pieprz
  • 4 sprawione leszcze (po ok. 40 dag każdy)
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 200 ml bulionu rybnego (lub warzywnego)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Kartofle obieramy, kroimy w kostkę. Smażymy partiami po 10–12 min na rozgrzanym oleju, zdejmujemy.
  • Bób wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 10–15 min, obieramy ze skóry.
  • Pomidorki myjemy, czosnek i rozmaryn siekamy, dodajemy do kartofli. Mieszamy i smażymy 2 min. Oprószamy solą i pieprzem.
  • Leszcze myjemy, osuszamy. Jeden bok każdej ryby trzykrotnie nacinamy, skrapiamy je sokiem z cytryny, nacieramy solą i pieprzem.
  • Ryby układamy na kartoflach. Podlewamy podgrzanym bulionem. Pieczemy 15 min w temp. 220°C. Posypujemy bobem, pieczemy jeszcze 10 min w tej samej temperaturze.

Porady

Zobacz też: Makaron z cukinii z kurkami, szpinakiem i bobem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy