Leśna pianka z jeżynami

pyszne i lekkie ciasto

Deserygalaretki

Czas przygotowania:
20 min.
Ocena:

(średnia 4.52 z 192 głosów)

Składniki:

  • CIASTO:
  • 5 dużych jaj
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka wiórek kokosowych do posypania blaszki
  • PIANKA:
  • 1 1/2 galaretki agrestowej
  • 350 ml śmietany kremówki
  • DODATKOWO:
  • dżem jeżynowy
  • jeżyny
  • sok do nasączenia biszkoptu

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • CIASTO: Ubijamy białka, dodajemy cukier, następnie żółtka, na końcu dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Blaszkę posypujemy wiórkami kokosowymi. Wylewamy ciasto na blaszkę. Pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu biszkopt nasączamy sokiem rozrobionym w wodzie. Smarujemy dżemem jeżynowym.
  • PIANKA: Galaretki rozpuszczamy w 1 1/2 szkl. wody. Ubijamy w wysokim naczyniu schłodzoną śmietanę, dodajemy tężejącą galaretkę, wylewamy na ciasto, rozsmarowujemy. Układamy jeżyny.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy