Mus czekoladowy

Ocena:

4.56 (188)

  • 40 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Mus czekoladowy jest jednym z najłatwiejszych deserów, który robi się dosłownie z kilku składników. Jest banalnie prosty, a smak obłędny!  Zawsze robi wielkie wrażenie, więc świetnie sprawdzi się na spotkanie rodzinne, imprezę ze znajomymi lub romantyczną kolację we dwoje. Dlatego polecamy szczególnej uwadze przepis na mus z czekoladą, który zachwyci absolutnie wszystkich.

Składniki:

  • czekolada  200 g

  • śmietana kremówka  175 ml

  • jajka  3 szt.

  • cukier  25 g

Mus czekoladowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Czekolada: łamiemy ją na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W tym celu stawiamy miskę na garnku z parującą wodą. Roztopioną czekoladę studzimy, ale nie całkiem – tak, żeby pozostała płynna. 

  • Krok 2:

    Śmietanka: ubijamy ją na wysokich obrotach miksera, dopóki nie stanie się gęsta i puszysta. 

  • Krok 3:

    Jajka: białka ubijamy na sztywno, a żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.  

  • Krok 4:

    Mus: masę jajeczną delikatnie łączymy za pomocą łopatki z ubitą śmietaną i pianą z białek.

  • Krok 5:

    Chłodzenie: gotowy mus czekoladowy przelewamy do pucharków, kieliszków lub szklanek i wstawiamy do lodówki na 2–3 godziny.  

Porady

  • Unikajmy mieszania czekolady w kąpieli wodnej, ponieważ może się wtedy rozwarstwić. Najlepiej zostawić ją w spokoju na parującym garnku, a gdy jest już prawie płynna, lekko ją wymieszać.  
  • Aby czekolada była błyszcząca i aksamitna, podczas rozpuszczania jej w kąpieli wodnej możemy dodać odrobinę masła
  • Żeby śmietana kremówka porządnie się ubiła, powinna być dobrze schłodzona.  
  • Mus czekoladowy można zrobić też z mlecznej, a nawet białej czekolady.  
  • Deser możemy udekorować wiórkami czekolady, cynamonem, startą skórką pomarańczy lub odrobiną świeżej mięty
  • Jeśli użyjemy śmietanki 30%, mus będzie nieco lżejszy. Jeśli natomiast wykorzystamy kremówkę o wyższej zawartości tłuszczu (36%), deser będzie gęstszy i bardziej zwarty.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Mus czekoladowy – przepis podstawowy i wariacje smakowe

Jak zrobić mus czekoladowy? To bardzo proste! Podstawowy przepis składka się tylko z dwóch składników, czyli czekolady i śmietanki kremówki. Nie pozostaje nic innego jak rozpuścić czekoladę i ubić śmietankę, a następnie delikatnie połączyć oba składniki. Powstaje w ten sposób mus czekoladowy bez jajek. Recepturę tę można modyfikować na wiele sposobów. Oto niektóre z nich: 

  • Mus dla dorosłych – możemy go wzbogacić odrobiną whisky, brandy, koniaku lub domowego likieru.
  • Mus czekoladowy z chrupiącymi dodatkami – w tej roli mogą wystąpić orzechy włoskie, płatki migdałowe, wiórki kokosowe lub rozgniecione pistacje. Mus warto przełożyć też warstwami biszkoptów lub pokruszonych herbatników.  
  • Mus czekoladowy z mascarpone – ułóżmy w pucharku lub szklance włoski serek na zmianę z musem. Uzyskamy wtedy piękny, dwukolorowy deser. 
  • Wegański mus czekoladowy – w takiej roślinnej odsłonie śmietanę i jajka można zastąpić awokado lub aquafabą, czyli wodą z ciecierzycy. Po ubiciu nabiera ona konsystencji piany z białek i nadaje masie niezwykłą puszystość. Z kolei mus czekoladowy z awokado sprawia, że deser ma kremową, maślaną konsystencję. Z pewnością posmakuje wszystkim, nie tylko osobom na diecie roślinnej. 

Jak podawać mus czekoladowy?

Mus czekoladowy można zaserwować w pucharkach, szklankach, słoiczkach lub kieliszkach. Ten deser świetnie wygląda też w miseczkach z czekolady. Aby je zrobić, wystarczy rozpuścić czekoladę i namoczyć w niej lekko nadmuchany balonik. Następnie odstawiamy go do wystudzenia, a kiedy czekolada stwardnieje, przebijamy go i otrzymujemy piękną miseczkę, którą możemy napełnić musem.   

Inne desery z musem czekoladowym

Ten słodki krem może być jedzony nie tylko solo, ale także jako nadzienie do innych słodkich przysmaków. Można nim wypełnić spody do tarty, kruche babeczki, rogaliki z ciasta francuskiego lub ptysie z ciasta parzonego. Mus czekoladowy do tortu to dobre rozwiązanie, jeśli chcemy stworzyć mocno kakaowy wypiek na urodziny lub specjalną okazję. Możemy go użyć także do przełożenia zwykłego ciasta. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne