Lekka zupa ogórkowa

Tradycyjna zupa ogórkowa przygotowana bez mięsa. Jest lżejsza, wyjątkowo prosta w przygotowaniu, ale równie smaczna i pożywna. Na pewno zadowoli gusta nawet największego smakosza.

Zupy

Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 180 głosów)

Składniki:

  • 500g ogórków kiszonych 2 marchewki 1 pietruszka 1 mała cebula 5-7 ziemniaków 1-2 liście laurowe 2-4 ziela angielskie Sól, pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Marchewkę i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy litrem wody, gotujemy do miękkości (w razie potrzeby dolewamy wody).
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w drugim garnku w lekko osolonej wodzie. Ogórki kiszone ścieramy na tarce o grubych oczkach i gdy warzywa są już miękkie dodajemy do wywaru warzywnego. Doprawiamy liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy 15-20 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy odcedzone ziemniaki i doprawiamy zupę solą oraz pieprzem.

Porady

Wypróbuj też ten przepis na zupę ogórkową

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy