Lekka Rybka na porach

aromatyczny i przede wszystkim lekki obiad;]

ryba

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 152 głosów)

Składniki:

  • 2 filety ulubionej rybki (ja miałam pangę)
  • 3-4 średnie pory
  • 2 szkl. bulionu z kostki
  • 1/2 papryczki czerwonej
  • sos chilli
  • ok. 3 cm korzenia imbiru
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek pietruszki
  • ziemniaki -ilość wg upodobań
  • sól, pieprz
  • oregano
  • kilka kropel soku z cytryny

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Rybkę posypujemy przyprawami i polewamy sokiem z cytryny. W tym czasie gdy będzie się 'przegryzać' kroimy pory wzdłuż na ćwiartki (chodzi nam o paski porów), papryczkę kroimy w drobną kostkę czosnek i imbir trzemy. Ziemniaki gotujemy-najlepiej jeśli jeszcze gorące rozetrzemy na miazgę (a'la purre). Pory zalewamy bulionem w rondelku i gdy zaczną wrzeć wkładamy rybkę i dusimy pod przykryciem 15 minut. w tym czasie na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy imbir i czosnek oraz papryczkę i mieszamy intensywnie ok. 2 minut. Dolewamy chilli, przyprawiamy solą, pieprzem i oregano i dodajemy pęczek posiekanej pietruszki. Rybę z porem przekładamy do innego rondla polewamy masełkiem i dusimy jeszcze 5 minut. Podajemy na ziemniakach.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy