leczo z ryżem

mieso kroimy w kostke obsmażamy na rumiano zdejmujemy z patelni na pozostaly tluszcz wkladamy

dania mięsne

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 194 głosów)

Składniki:

  • 50dag mięsa wieprzowego
  • 30dag pieczarek
  • duża cebula
  • papryka czerwona
  • marchewka
  • pietruszka
  • mała cukinia
  • ogórek zielony
  • brokuł
  • sól, pieprz
  • pomidory 4-5
  • liść laurowy,ang ziele
  • 0,5szkl.keczupu pikantnego
  • po pół łyżeczki papryki mielonej (ostrej,słodkiej)
  • saszetka ryżu

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • na patelni mięso podsmażamy na złoty kolor,przekładamy do garnka
  • na pozostały tłuszcz wkładamy pieczarki pokrojone i cebulę pokrojoną w talarki dusimy 10 min dokładamy do mięsa,oraz marchewkę,pietruszkę(razem dusimy około30 min.)
  • marchewkę, pietruszkę ,paprykę,ogórek i cukinię kroimy na drobniutką kostkę
  • brokuł dzielimy na małe części
  • pomidory spażamy gorącą wodą zdejmujemy skórkę i kroimy w ósemki
  • gotujemy ryż w osolonej wodzie
  • 15 min.przed końcem duszenia dokładamy:cukinię,ogórek,paprykę
  • 5 minut przed zakończeniem duszenia dokładamy pomidory i keczup, przyprawy
  • doprawiamy do smaku solą ,pieprzem
  • podajemy z ryżem lub bułką

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy