Leczo z pieczarkami i parówkami :

W sezonie na paprykę wekuję sobie paprykę z pomidorami na leczo .Potem to już tylko robić .

dania mięsneleczoPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 204 głosów)

Składniki:

  • 1 litrowy słoik leczo ( lub 3 duże papryki + 3 duże pomidory – najlepiej Lima )
  • 2 cebule
  • 30 dag pieczarek
  • 30 dag parówek ( jakie kto lubi- ja daję cienkie wieprzowe w naturalnej osłonce )
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 kostki mięsne Winiary ( lub inna przyprawa mięsna lub warzywna do smaku )
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • cukier
  • mąka

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Przełożyć zawartość słoika do garnka ( jeśli ze świeżej papryki to wypestkować je i pokroić w paski, a pomidory w pół plasterki – dusić razem bez wody 30 minut mieszając ). Cebule pokroić w piórka i zezłościć na 2 łyżkach oleju- włożyć do papryki. Pieczarki pokrojone w plasterki usmażyć na rumiano na pozostałym oleju dodając w końcowej fazie masło. Dodać do reszty składników. Parówki pokroić w kawałeczki i też wymieszać z resztą składników. Wrzucić kostki mięsne .Dusić 30 minut. Doprawić do smaku pieprzem, papryką mieloną , cukrem .Zagęścić mąką .Zagotować. Podawać posypane pokrojoną natką pietruszki z ziemniakami lub pieczywem .
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy