Leczo z kurczakiem

Ocena:

4.45 (169)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Leczo z kurczakiem to niskokaloryczna wariacja na temat popularnego kolorowego dania jednogarnkowego. Kiełbasę z tradycyjnego przepisu zastępuje chude mięso drobiowe. To idealny pomysł na sycący, a jednocześnie lekki obiad. Potrawa jest bardzo prosta w przygotowaniu mimo długiej listy składników warzywnych. Podajemy przepis na leczo z kurczakiem i pieczarkami, które pokocha cała rodzina.

Składniki:

  • filet z kurczaka  400 g

  • cebula  100 g

  • czosnek  10 g

  • papryka  350 g

  • cukinia  400 g

  • pieczarki  200 g

  • pomidor  500 g

  • koncentrat pomidorowy  20 g

  • oliwa z oliwek  20 ml

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

  • słodka papryka  3 g

  • papryka ostra  2 g

  • oregano  2 g

Leczo z kurczakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: cebulę obieramy i siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cukinię i paprykę myjemy i pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy w kostkę. Pieczarki dokładnie oczyszczamy i plasterkujemy. Pomidory nacinamy i sparzamy wrzątkiem, po czym przekładamy do zimnej kąpieli wodnej. Obieramy je ze skórki i kroimy w ósemki. 

  • Krok 2:

    Pierś kurczaka: osuszamy oraz oczyszczamy z błonek i kostek za pomocą ostrego nożyka. Kroimy ją w dużą kostkę.  

  • Krok 3:

    Smażenie: szklimy cebulę z czosnkiem na oliwie. Dodajemy pierś kurczaka. Podsmażamy ją przez chwilę, po czym dokładamy koncentrat pomidorowy. Mieszamy go z pozostałymi składnikami i podgrzewamy, żeby uwolnił aromat i zawarte w nim cukry. Dodajemy pieczarki, cukinię i paprykę. W tym momencie możemy też wzbogacić leczo o kukurydzę. Zwiększamy ogień, żeby odparować wodę z warzyw i grzybów.  

  • Krok 4:

    Leczo z kurczakiem: do podsmażonych składników dodajemy pomidory. Podlewamy odrobiną wody. Doprawiamy gulasz solą, pieprzem, sproszkowaną papryką i oregano. Gotujemy bez przykrycia przez około 20 minut, aż pomidory rozpadną się i stworzą sos, a pozostałe warzywa zmiękną. Leczo z piersią kurczaka serwujemy na ciepło, udekorowane świeżymi ziołami, a przykład gałązką tymianku.  

Porady

  • Żeby leczo z kurczakiem i pieczarkami miało lekko dymny aromat, który w tradycyjnym przepisie bierze się z kiełbasy i boczku, możemy dodać do niego pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku, najlepiej węgierskiej. 
  • Potrawę można przechowywać w lodówce do 3 dni. Można ją też zamrozić. Będzie wtedy przydatna do spożycia przez 3 miesiące. Jeśli chcemy przygotować leczo do słoików na zimę, lepiej zawekujmy gulasz bez dodatku mięsa. W każdej chwili możemy wtedy przynieść go ze spiżarni, a pierś kurczaka podsmażyć i dodać dopiero przed podaniem.  
  • Dietetyczne leczo z piersią kurczaka będzie jeszcze bardziej aromatyczne, jeśli dorzucimy do niego świeże zioła, na przykład bazylię, tymianek, estragon lub mieszankę prowansalską. Miłośnicy wyrazistych smaków mogą je doprawić pieprzem cayenne, kminem rzymskim i kurkumą. 
  • Pamiętajmy, że podczas przyrządzania leczo z kurczakiem i warzywami należy zadbać o różne deski do krojenia. Mięso nie powinno być przygotowywane na tej samej desce co warzywa, a tym bardziej świeże pieczywo. 
  • Poza sezonem na polskie pomidory możemy użyć puszkowanych warzyw bez skórki lub przecieru
  • Podsmażone składniki na leczo polecamy podlać białym wytrawnym winem. Pamiętajmy, żeby je odparować, zanim dodamy pozostałe elementy gulaszu. Jeśli potrawa jest zbyt gęsta, zamiast wody możemy dodać bulion warzywny lub drobiowy. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Z czym serwować leczo z kurczakiem? 

Jeśli chcemy wykorzystać przepis na leczo z kurczakiem i pieczarkami jako niskokaloryczne, a jednocześnie pełne białka i błonnika danie obiadowe, możemy zajadać je bez żadnych dodatków. To świetna potrawa dla osób na diecie. Głodomory, które nie mogą obejść się bez sycącego, skrobiowego uzupełnienia zup i gulaszów, mogą wzbogacić przepis na leczo z kurczakiem i pieczarkami o: 

  • świeże pieczywo, na przykład bagietkę lub tradycyjny chleb na zakwasie. 
  • makaron w kształcie kokardek, rurek lub kolanek. Ciekawym akompaniamentem, który może zainteresować osoby na diecie wysokobiałkowej, może być makaron z mąki z zielonego groszku lub soczewicy
  • ziemniaki – z wody, gotowane w mundurkach lub pieczone w ziołach. Po zjedzeniu leczo z kurczakiem i ziemniakami na pewno nie będziemy głodni przez długi czas. Taki przepis dumnie wpisuje się w długą tradycję jedzenia sycących gulaszów z mięsem i warzywami przed ciężką pracą fizyczną. Jeśli lubicie takie dania, sprawdźcie także nasz przepis na irish stew.  

Fit leczo z kurczakiem – dodatki 

Leczo z kurczakiem i papryką oraz cukinią i pieczarkami to solidna dawka witamin. Delikatny filet jest niskokaloryczny w porównaniu do czerwonego mięsa, a na dodatek zawiera dużo białka i niewiele tłuszczu. Co jeszcze można dodać do tej dietetycznej wersji znanej węgierskiej potrawy? Świetnie sprawdzi się na przykład niskokaloryczny bakłażan, który ma mięsistą strukturę i doskonale komponuje się we wszelkich potrawach z pomidorem, na przykład ratatouille. Pieczarki możemy z powodzeniem zamienić na grzyby leśne. Najlepiej, jeśli wykorzystamy świeżo zebrane późnym latem lub jesienią borowiki, ale sprawdzą się także suszone. Niezwykły smak kojarzący się z azjatycką kuchnią nadadzą leczo grzyby shiitake. Późną jesienią warto zbierać niezwykle zdrowe i smaczne boczniaki. Przepis na leczo z kurczakiem i cukinią można także wzbogacić słodkimi dodatkami, takimi jak kukurydza i ananas, które zawsze doskonale smakują w towarzystwie delikatnego mięsa drobiowego.       

Inne przepisy na leczo 

Zaprezentowane przez nas dietetyczne leczo z piersią kurczaka to ciekawa wariacja na temat klasycznego gulaszu. Spodoba się zwolennikom białego mięsa, osobom liczącym kalorie i zaczynającym treningi na siłowni. Pozostałym możemy zaproponować także:  

  • tradycyjne leczo z kabaczka – z kiełbasą i boczkiem lub słoniną. Przyjemnie pachnie wędzonką i zachwyca charakterystyczną słodyczą młodej cukinii. To jedna z bardziej popularnych w Polsce pożywnych potraw jednogarnkowych
  • leczo wegetariańskie – z dodatkiem tofu. Można także wykorzystać inne zamienniki mięsa, takie jak seitan lub tempeh.    
  • leczo z mięsem mielonym – na przykład z łopatki wieprzowej, szynki lub indyka. To szybki pomysł na pożywny obiad. Nie może zabraknąć w nim cukinii i papryki. Często idzie w parze z ziemniakami.  
  • leczo z dynią – kolejny pomysł dla wegan i wegetarian. Cukinię zastępuje dynia hokkaido lub piżmowa. Żeby potrawa miała także solidną porcję białka, warto dodać do niej na przykład czerwoną soczewicę lub fasolę.  

Sprawdźcie także, jak zrobić pisto, czyli hiszpański gulasz z szynką serrano i warzywami na leczo, czyli cukinią, papryką i pomidorami.   

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne