Leczo z kabaczka i cukinii z pieczarkami

Ta wersja jest bardzo smaczna, doskonała na lekki obiad czy ciepłą kolację:)

Dania główneleczo

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 149 głosów)

Składniki:

  • 1 kg cukinii (obranej)
  • 1 kg kabaczka (obranego)
  • cebula młoda
  • 200 g pieczarek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 300 g kiełbasy
  • pomidor
  • 190 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki liści lubczyku suszonego
  • 2 łyżeczki przyprawy do dań Kucharek
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Cebulę kroimy w prążki i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu, przekładamy do garnka. Z kabaczka i cukinii wydrążamy nasiona, kroimy w kostkę, wrzucamy do cebuli. Warzywa dusimy na małym ogniu po przykryciem około 35 minut (od czasu do czasu mieszając). Pomidor parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw po 20 minutach duszenia. Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na patelni na której smażyliśmy cebulkę. Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki, smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Kiedy warzywa mamy już podduszone dodajemy kiełbaskę, pieczarki koncentrat, przyprawy, pietruszkę, mieszamy i całość dusimy jeszcze około 5 minut.

Porady

Zobacz też: Warzywne leczo ogrodowe

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy