Leczo wg Aleex

Kolorowa potrawa pachnąca papryką.

dodany przez: Aleex

dania mięsne Przekąski

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 188 głosów)


Składniki:

  • 5 papryk - mogą być różnokolorowe lub tylko czerwone
  • 3 duże cebule
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 kg cienkiej kiełbasy (może być zwyczajna, toruńska lub inna -według uznania)
  • listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • wegeta
  • papryka słodka w proszku
  • majeranek otarty
  • koncentrat pomidorowy
  • oliwa
  • mąka

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w półplasterki, podsmażyć na oliwie na rumiano. Można do kiełbasy dodać inną wędlinę, którą mamy w lodówce.
  • Przełożyć do garnka, w którym będzie się gotowało leczo (tłuszcz zostawić na patelni).
  • Cebulę pokroić w plasterki a te podzielić na ćwiartki. Zeszklić ją na tym samym tłuszczu, na którym smażyła się kiełbasa.
  • Przełożyć wszystko do garnka z kiełbasą.
  • Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Włożyć do garnka z kiełbasą i cebulą.
  • Cukinię obrać ze skórki, przekroić wzdłuż, wyciąć gniazda nasienne, pozostały miąsz pokroić w kostkę. Dodać do garnka ze składnikami.
  • Kiełbasę i warzywa podlać wodą. Powinno jej być tyle, aby nie przykrywała składników.
  • Całość doprawić wegetą, czerwoną papryką w proszku, rozgniecionym czosnkiem, majerankiem. Dodać listek i ziela angielskie. Gotować około 30 minut.
  • Na 10 minut przed końcem gotowania dodać kilka łyżek koncentratu pomidorowego. na koniec całość oprószyć mąką, aby zagęściła potrawę.
  • Podawać z ryżem lub pieczywem.
  • Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy