Leczo na zimę

Warzywa zatrzymane w słoikach na zimowe kolacje.

Dodany przez:

Przetwory

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Równa ilość wagowa pomidorów, papryki i cukinii.
  • ZALEWA: 1 litr wody, 1 łyżka soli, 1 łyżka cukru

Przygotowanie

  1. Cukinię obrać, pokroić w kostkę, włożyć na 5 minut do wrzątku, odcedzić włożyć na chwilę do zimnej wody.
  2. Paprykę sparzyć, zahartować w zimnej wodzie i pokroc w paski lub kostkę. Pomidory sparzyć, włożyć do zimnej wody, obrać ze skórki.
  3. Warzywa układać warstwami, zalać zalewą, pasteryzować 20 minut.
  4. Po otwarciu słoika, odcedzić warzywa (nie wylewać zalewy). Podsmażyć cebulę, kiełbasę pokrojoną w kostkę (lub kawałki duszonego, gotowanego mięsa). Wieszać z warzywami, dusić podlewając zalewą.
przetwory warzywa cukinia pomidory Papryka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy