Leczo na zimę

Warzywa zatrzymane w słoikach na zimowe kolacje.

Przetwory

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 172 głosów)

Składniki:

  • Równa ilość wagowa pomidorów, papryki i cukinii.
  • ZALEWA: 1 litr wody, 1 łyżka soli, 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Cukinię obrać, pokroić w kostkę, włożyć na 5 minut do wrzątku, odcedzić włożyć na chwilę do zimnej wody.
  • Paprykę sparzyć, zahartować w zimnej wodzie i pokroc w paski lub kostkę. Pomidory sparzyć, włożyć do zimnej wody, obrać ze skórki.
  • Warzywa układać warstwami, zalać zalewą, pasteryzować 20 minut.
  • Po otwarciu słoika, odcedzić warzywa (nie wylewać zalewy). Podsmażyć cebulę, kiełbasę pokrojoną w kostkę (lub kawałki duszonego, gotowanego mięsa). Wieszać z warzywami, dusić podlewając zalewą.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy