Łazanki z kiełbasą

Ocena:

4.26 (221)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Łazanki z kiełbasą i kapustą to klasyka polskiego obiadu. Choć kojarzą się z daniem świątecznym, coraz częściej goszczą na naszych stołach w dni powszednie, szczególnie jesienią. Nic dziwnego, są smaczne, sycące i proste w przygotowaniu. Mączne kwadraciki i podwędzaną kiełbasę wieprzową uzupełnia najczęściej kapusta kiszona. Danie można też wzbogacić boczkiem, pieczarkami lub suszonymi grzybami. Jak się robi łazanki z kiełbasą? Sprawdźcie.

Składniki:

  • makaron  250 g

  • kiełbasa  300 g

  • kapusta kiszona  400 g

  • cebula  200 g

  • liść laurowy  2 szt.

  • ziele angielskie  3 szt.

  • olej  50 ml

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

Łazanki z kiełbasą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kapusta kiszona: odsączamy ją i wkładamy do garnka. Jeśli chcemy, żeby miała łagodniejszy smak, możemy ją wcześniej wypłukać i dokładnie odcisnąć. Zalewamy ją wodą. Dodajemy szczyptę soli, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy przez około 30 minut lub do miękkości. Odcedzamy i lekko studzimy. Przyprawy usuwamy, a kapustę szatkujemy. 

  • Krok 2:

    Makaron: gotujemy łazanki w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Zazwyczaj jest to około 7–8 minut. Uważajmy, żeby ich nie rozgotować, inaczej będą się rozpadać podczas łączenia składników dania. Odlewamy makaron. Wodę możemy zachować. Przydaje się do zagęszczania sosów i zup. 

  • Krok 3:

    Smażenie: cebulę obieramy i siekamy. Kiełbasę (wieprzową, najlepiej podwędzaną) kroimy w sporą kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim oba składniki. Możemy je lekko zrumienić. Dodajemy poszatkowaną kapustę. Mieszamy i podgrzewamy całość przez 5 minut. Doprawiamy pieprzem, ewentualnie kminkiem i majerankiem. Żeby danie było jeszcze bardziej treściwe, można dorzucić na przykład mięso z wędzonych żeberek.

  • Krok 4:

    Łazanki z kiełbasą i kapustą kiszoną: łączymy makaron z zawartością patelni. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Jeśli danie wydaje nam się zbyt suche, możemy dolać nieco oliwy lub oleju. Serwujemy od razu, na gorąco. 

Porady

  • Tradycyjne łazanki z kapustą i kiełbasą często przyprawia się za pomocą maggi. Da się też wykorzystać sos sojowy, który jest zbliżony aromatem i konsystencją, choć częściej spotkamy go w daniach kuchni azjatyckiej. Jeśli nie przepadamy za gotowymi rozwiązaniami i wystrzegamy się sztucznych wzmacniaczy smaku, możemy zrobić domową przyprawę maggi. Kluczowe składniki tego przepisu to lubczyk i suszone grzyby. 
  • Szybkie łazanki z kiszoną kapustą i kiełbasą można z powodzeniem serwować na kilka kolejnych obiadów. Należy przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Zachowają świeżość przez około 3 dni. Można też trzymać w lodówce podsmażone dodatki, a makaron ugotować na świeżo. 
  • Przepis na łazanki z kiełbasą można wykorzystać do przyrządzenia dowolnego makaronu. Charakterystyczne kwadraciki można zastąpić kokardkami, kolankami lub świderkami.   
  • Łazanki z kapustą to tradycyjna świąteczna potrawa. Żeby można było postawić je na wigilijnym stole, wystarczy wyeliminować z przepisu kiełbasę. Najczęściej podaje się je z dodatkiem suszonych grzybów. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Łazanki z kiełbasą – dodatki 

Sycące łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą sprawdzą się zarówno na świąteczny posiłek, jak i na obiad każdego dnia. Są intensywne w smaku, delikatnie pachną wędzonką i z pewnością zadowolą mięsożerców. Składniki można modyfikować i zestawiać w różnych konfiguracjach. Często spotkamy na przykład: 

  • łazanki z białą kapustą, kiełbasą i pieczarkami – zamiast kiszonki używa się tutaj świeżego warzywa. Danie jest wtedy delikatniejsze w smaku. Na porcję dla 4 osób wystarczy 1 mała główka kapusty (ok. 700 g). Kompozycję wieńczą smażone pieczarki. Można je zamienić na grzyby leśne – świeże lub suszone.   
  • łazanki z młodą kapustą i kiełbasą – to pożywna propozycja na lato. Danie warto dopełnić sporą ilością posiekanego koperku. Do ugotowanej kapusty polecamy dodać zasmażkę z masła i mąki. 
  • łazanki z kapustą, kiełbasą i boczkiem – potrawa pełna smaku umami i aromatu wędzonki, dla miłośników treściwych dań jednogarnkowych. Boczek wystarczy pokroić w kostkę i podsmażyć razem z cebulą i kiełbasą. Jeśli ma dużo tłuszczu, warto go najpierw nieco wytopić. Pamiętajmy, żeby zmniejszyć ilość oleju lub całkiem pominąć ten składnik. 

Jak zrobić łazanki – przepis na domowy makaron 

Zachęcamy do przygotowania tego tradycyjnego dania od podstaw. Przepis na łazanki nie różni się wiele od klasycznej receptury na makaron domowy. Potrzebne będą jajka, mąka pszenna i sól, a dodatkowo olej i letnia woda. Żeby łazanki wyszły miękkie i sprężyste, należy stosować się do kilku podstawowych zasad: 

  • Do przygotowania makaronowych kwadracików najlepiej wybrać mąkę pszenną 00. 
  • Ciasto zagniatamy i pozwalamy mu odpocząć przez około 30 minut, żeby nie kurczyło się podczas formowania. 
  • Za pomocą wałka tworzymy blaty o grubości około 3 mm. Następnie podsypujemy je mąką, układamy jeden na drugim i kroimy w kwadraty dowolnej wielkości. Standardowe łazanki mają rozmiar około 2x2 cm.   
  • Świeży makaron gotuje się krócej niż produkt z torebki. Domowe łazanki wrzucamy na około 3 minuty na osolony wrzątek. Możemy też przygotować więcej kwadracików i je ususzyć. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne