Łazanki z kapustą i pieczarkami

Danie obiadowe lub gotowana kolacja

dodany przez: Aseret

Dania główne łazanki

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 145 głosów)


Składniki:

  • makaron "łazanki" - 40 dag
  • mogą być także kokardki, świderki, kolanka - 40 dag
  • kapusta kwaszona - 50 dag
  • pieczarki - 40 dag
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • liść laurowy
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Kapustę dobrze wypłukać, odcisnąć i wrzucić do gotującej się wody.
  • Gotować ok. 20 minut.
  • Odcedzić, ostudzić, odcisnąć i posiekać na drobniej nożem.
  • Makaron gotujemy al'dente.
  • Odcedzamy.
  • Pieczarki oczyszczamy, dokładnie płuczemy, kroimy na plastry.
  • Drobno pokrojoną cebulę zrumienić na oleju, dodać pokrojone pieczarki i smażymy na złoty kolor.
  • Gdy pieczarki będą już gotowe dodajemy do nich kapustę i dusimy ok 10-15 minut, dodając przyprawy.
  • Doprawiamy solą i pieprzem, majerankiem i dusimy około 15 min pod przykryciem.
  • Żaroodporne naczynie smarujemy olejem, układamy na nim warstwami łazanki, kapustę z pieczarkami i cebulą.
  • Mieszamy wszystko i jeszcze raz doprawiamy do smaku.
  • Zapiekamy w piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy