Łatwe i efektowne

Polecam, jest śmiesznie proste ale za to przepyszne.

Dodany przez:

Łatwe i efektowne

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
22 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jaja
  • 8 łyżek mleka
  • cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 jabłek
  • kilka rodzynek
  • cukier puder+cynamon do posypania

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć z cukrem, potem dodać resztę składników i wszystko zmiksować. Ciasto wylewamy do blachy 24/24. Jabłka obieramy, kroimy na połówki, wycinamy gniazda nasienne. Górę jabłka nacinamy po długości o szerokości 0,5 cm. Układamy na cieście. Rodzynki wtykamy w ciasto pomiędzy jabłkami. Pieczemy w 180 stopniach 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika obsypujemy obficie cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
deser jabłka ciasto ucierane
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze