Rolada z bitą śmietaną

Ocena:

4.49 (194)

  • 45 min.
Prosty przepis i pyszne ciasto:)

Składniki:

  • 5 jaj
  • 1/2 szkl mąki
  • łyżka kopiasta mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl.cukru
  • 250g mrożonych owoców np.leśnych
  • 2x200ml śmietany 30% (u mnie Pilos z lidla, szybko się ubija)
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • śmietan fix

Rolada z bitą śmietaną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Białka ubić na sztywną pianę, dodać stopniowo cukier, żółtka i dalej ubijać, dodać mąkę i delikatnie wymieszać, blachę(taką z piekarnika, głęboką) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i wyrównać, piec w temp.180C przez 15-18 minut.
  • Po upieczeniu od razu wyciągnąć i położyć na posypaną cukrem pudrem bawełnianą ściereczkę papierem do góry, ściągnąć papier, posypać pudrem i zwinąć w rulon, zostwić do wystygnięcia.
  • Owoce rozmrozić w garnuszku z dodatkiem cukru, śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym, na koniec dodać śmietan fix.
  • Roladę rowinąć, (można lekko skropić alkoholem lub herbatą), posmarować cienko ostudzonymi owocami, na to położyć śmietanę i wyrównać(nie smarować grubo, bo ciężko będzie zwinąć), całość delikatnie zwinąć w rulon, zacząć od szerszej strony, owinąć w folię aluminiową i odłożyć na chwilę do lodówki, po wyciągnięciu posypać cukrem pudrem, smacznego:)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne