Lasagne

Trochę pracochłonne, ale jak smakuje:)

dania z makaronem

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 171 głosów)

Składniki:

  • - 10 płatów lasagne
  • - 1/2 kg mięsa mielonego
  • - duża cebula
  • - 2 ząbki czosnku
  • - puszka pomidorów
  • - 15 dag startego żółtego sera
  • - sól, pieprz, oregano, bazylia
  • - oliwa do smażenia
  • Sos beszamelowy:
  • - 2 łyżki masła
  • - 3-4 łyżki maki
  • - 3/4 szklanki mleka
  • - kostka rosołowa

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę
  • i podsmażamy na oliwie.
  • 2. Dodajemy mięso mielone i smażymy około 10 minut. Następnie dodajemy pomidory, sól, pieprz, oregano, bazylię i dusimy pod przykryciem około 30 minut, następnie gotujemy 10 minut bez przykrycia.
  • 3. Płaty lasagne gotujemy w osolonym wrzątku 5 minut, wyjmujemy delikatnie aby ich nie uszkodzić.
  • 4. Naczynie wykładamy folią aluminiową, układamy 5 warstw
  • w następującej kolejności: płat lasagne, mięso, starty żółty ser, cienka warstwa sosu beszamelowego. Ostatni płat lasagne smarujemy sosem beszamelowym i posypujemy żółtym serem.
  • 5. Zapiekamy w piekarniku 30 minut w temperaturze około 180°C
  • Sos beszamelowy:
  • W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy kostkę rosołową, mąkę, mieszamy. Następnie dodajemy powoli mleko i gotujemy do czasu zgęstnienia.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy