Lasagne
Trochę pracochłonne, ale jak smakuje:)
Dodany przez:
s.belata
Lasagne
Składniki
- - 10 płatów lasagne
- - 1/2 kg mięsa mielonego
- - duża cebula
- - 2 ząbki czosnku
- - puszka pomidorów
- - 15 dag startego żółtego sera
- - sól, pieprz, oregano, bazylia
- - oliwa do smażenia
- Sos beszamelowy:
- - 2 łyżki masła
- - 3-4 łyżki maki
- - 3/4 szklanki mleka
- - kostka rosołowa
Przygotowanie
- 1. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę
- i podsmażamy na oliwie.
- 2. Dodajemy mięso mielone i smażymy około 10 minut. Następnie dodajemy pomidory, sól, pieprz, oregano, bazylię i dusimy pod przykryciem około 30 minut, następnie gotujemy 10 minut bez przykrycia.
- 3. Płaty lasagne gotujemy w osolonym wrzątku 5 minut, wyjmujemy delikatnie aby ich nie uszkodzić.
- 4. Naczynie wykładamy folią aluminiową, układamy 5 warstw
- w następującej kolejności: płat lasagne, mięso, starty żółty ser, cienka warstwa sosu beszamelowego. Ostatni płat lasagne smarujemy sosem beszamelowym i posypujemy żółtym serem.
- 5. Zapiekamy w piekarniku 30 minut w temperaturze około 180°C
- Sos beszamelowy:
- W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy kostkę rosołową, mąkę, mieszamy. Następnie dodajemy powoli mleko i gotujemy do czasu zgęstnienia.
Komentarze