StockFood
4.23 (251)
Lasagne bolognese to przepyszny makaron w płatach przełożony mięsnym farszem z pomidorami i sosem beszamelowym. Danie jest sycące i wyróżnia się wyjątkowym smakiem. To z pewnością oryginalna propozycja na obiad z makaronem w roli głównej. Pochodzi z kuchni włoskiej i zadowoli nawet największego smakosza, uwielbiają ją również dzieci. Podajemy niezawodny przepis na lasagne z sosem beszamelowym.
mleko 750 ml
masło 30 g
mąka 45 g
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
oregano 1 szczypta
lasagne 20 szt.
mięso mielone wieprzowe 500 g
mięso mielone wołowe 500 g
czosnek 3 ząbki
cebula 2 szt.
pomidor 500 g
bazylia 30 g
ser żółty 150 g
koncentrat pomidorowy 45 g
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Sos beszamelowy: do rondla wlewamy mleko, dodajemy mąkę, masło, oregano, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem gotujemy przez chwilę, cały czas mieszając aż powstanie gęsty sos.
Sos bolognese: mięso wołowe i wieprzowe wrzucamy na patelnię i podsmażamy do odparowania wody. Dodajemy obrane i pokrojone drobno czosnek i cebulę. Pomidory przelewamy gorącą wodą, obieramy je ze skórki, podsmażamy na patelni razem z bazylią, pieprzem i solą. Wszystko razem mieszamy z wcześniej podsmażonym mięsem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Układanie warstw: blachę do pieczenia najlepiej kwadratową (średniej wielkości) smarujemy masłem i sosem beszamelowym. Następnie kładziemy płaty makaronu (mogą odrobinę na siebie nachodzić), na nie wykładamy sos boloński, beszamel, posypujemy żółtym serem. Cały proces powtarzamy 3–4, aż do wykończenia składników, kończąc warstwą z sera. Lasagne bolognese pieczemy około 50 min.
iStock
Porady
- Lasagne bolognese to danie, które możesz przygotować wcześniej i podgrzać tuż przed podaniem. Jak podgrzać lasagne? Np. w mikrofali lub w piekarniku. Żeby nie obsuszyła się w czasie odgrzewania, warto polać ją kilkoma łyżkami wody i przykryć szczelnie folią aluminiową. Wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 60–70 stopni, na 30–40 minut.
- Lasagne z sosem beszamelowym świetnie smakuje z zapieczoną dodatkową porcją warzyw np.: szpinakiem, bakłażanem lub cukinią. Wierzch warto posypać świeżo startym parmezanem oraz cienko pokrojonym szczypiorkiem.
- Chcąc osiągnąć dobry smak dania, postaw na dobre składniki. Podstawową sosu do lasagne bolognese jest oczywiście mięso mielone – najlepiej kupić je w kawałku i zmielić bezpośrednio przed robieniem zapiekanki. Jeśli nie mamy w domu maszynki do mięsa, poszukaj w swojej okolicy sklepu, który świadczy usługę mielenia na miejscu.
- Makaron można przygotować własnoręcznie za pomocą specjalnej nakładki do robota kuchennego. Dzięki niej powstają długie i cienkie płaty ciasta. Równie dobrze smakuje gotowy makaron do lasagne.
- Lasagne bolognese można zapiekać w żaroodpornym naczyniu lub w zwykłej blasze do ciasta. Jednak, by wyjąć ładne porcje warto mieć łatwo wypinającą się łopatkę.
Lasagne to danie warstwowe, w którym kolejność układania warstw ma duże znaczenie zarówno estetyczne, jak i smakowe. Na dnia formy powinien znaleźć się sos beszamelowy lub pomidorowy bądź przecier pomidorowy – w zależności od preferencji. Następną warstwą powinien być makaron, dalej farsz z mięsa, znowu makaron, sos beszamelowy, farsz mięsny, sos beszamelowy, ostatnią warstwą powinien być makaron. Na wierzchu posypujemy lasagne startym żółtym serem – można też nim obsypać dodatkowo każdą warstwę.
Kolejnym ważnym składnikiem lasagne bolognese jest sos beszamelowy. Jak zrobić sos beszamelowy do lasagne? To proste. Do garnka wkładamy ¼ kostki masła i roztapiamy na małym ogniu. Dodajemy porcjami 3 łyżki mąki pszennej i dokładnie mieszamy (najlepiej ręczną trzepaczką). Do wymieszanej mąki wolno wlewamy 2 szklanki mleka 3,2% i mieszamy. Na końcu dodajemy dużą szczyptę soli, pieprzu oraz ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej. Mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Sos beszamelowy jest prosty w przygotowaniu, ale wymaga odrobiny cierpliwości, ponieważ trzeba go cały czas mieszać, żeby się nie przypalił. Jednak nie zrażajmy się, bo to jest naprawdę istotny element lasagne bolognese, który nadaje jej wyjątkowy smak. Może zdarzyć się, że w sosie powstaną grudki, absolutnie nie należy się tym przejmować, bo nie wpłynie to na odczucie smakowe.
Warto nauczyć się robić beszamel, bo jest to jeden z podstawowych sosów w kuchni. Stosuje się go do wszelkiego rodzaju zapiekanek, jako dodatek do szparagów, mięs, a nawet do pizzy.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% na wszystkie produkty Sisley i Hair Rituel by Sisley w butiku internetowym sisley-paris.pl i stacjonarnie w Maison Sisley w Warszawie. Promocja nie dotyczy nowości, zestawów i produktów z zakładki "Ostatnia Szansa". Szczegóły dostępne u Partnera.
Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.
Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat na całą kolekcję, zarówno rzeczy pełnowartościowych jak i przecenionych. Warunkiem skorzystania z promocji jest minimalny paragon o wartości 200 zł oraz okazanie/wpisanie kuponu dostępnego w wersji elektronicznej (online) Szaleństwa Zakupów oraz na stronach www partnerów Elle; Glamour; Viva.
Akcja nie łączy się z innymi akcjami/promocjami. Oferta i szczegóły dostępne w sklepach stacjonarnych i na diversesystem.com.