Lazania z kurczakiem

Ocena:

4.39 (210)

  • 20 min.
  • dla 6 osób

Przygotowanie: 20 minut Duszenie: 10 minut Zapiekanie: 45 minut Porcja: 670 kcal Składniki na 6 porcji

Składniki:

  • opakowanie lazanii (50 dag)
  • Sos beszamelowy:
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 l mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz biały
  • nadzienie:
  • cebula
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 25 dag brokułów
  • cukinia
  • 3 kolorowe papryki
  • 50 dag filetów z piersi kurczaka
  • 4 łyżki oliwy
  • puszka pomidorów
  • kostka bulionu warzywnego
  • 25 dag mozzarelli
  • bazylia
  • oregano
  • sól, pieprz

Lazania z kurczakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Zrobić sos: w rondelku zasmażyć na jasny kolor masło z mąką, zalewać stopniowo zimnym mlekiem i cały czas mieszając, zagotować. Beszamel doprawić świeżo zmieloną gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • Warzywa umyć, oczyścić.Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Brokuły podzielić na różyczki. Cukinię pokroić na półplasterki, a paprykę w drobną kostkę. Filety z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie razem z cebulą i czosnkiem. Dodać paprykę, brokuły i cukinię. Smażyć razem 2–3 minuty. Pomidory zmiksować razem z zalewą i szklanką wody z rozpuszczoną kostką bulionową. Pół szklanki sosu pomidorowego zachować do polania wierzchu lazanii, a resztę wlać do warzyw z kurczakiem. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. Dusić 10 minut.
  • Na dno żaroodpornej formy wlać trochę sosu beszamelowego, ułożyć płaty lazanii, przykryć warstwą warzyw z kurczakiem, plasterkami mozzarelli, polać beszamelem. W ten sam sposób ułożyć kolejne warstwy aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić płaty lazanii obłożone plasterkami mozzarelli, polane sosem pomidorowym i beszamelem. Zapiekać 45 min w temp. 180˚C. Podawać udekorowane ziołami, np. bazylią lub oregano.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne